Ρωσία-ΗΠΑ: Έκτακτη σύνοδος για τη Συρία..

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για μια έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε στρατιωτικό περιστατικό μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών στη Συρία, μετά τους χθεσινούς πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τη Μόσχα στη χώρα, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Συμφωνήσαμε όσον αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών πολύ σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο αμερικανός ομόλογός του Κέρι επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια «συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών, το ταχύτερο δυνατό, ίσως ακόμη και αύριο», είπε, αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα.
Η συνάντηση αυτή θα αφορά την αποφυγή ενός στρατιωτικού περιστατικού μεταξύ των ρωσικών αεροσκαφών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εδώ και έναν χρόνο κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι οι πρώτες αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος».
Την ίδια ώρα και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη είχαν καν στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να «καλωσορίσει» την ρωσική αυτή κίνηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει «πράγματι» κατά του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο συριακό έδαφος.
Στην αντίθετη περίπτωση «θα έχουμε σοβαρές ανησυχίες», σημείωσε.
Η Μόσχα απάντησε ότι η αεροπορία της πραγματοποίησε χθες 20 εξόδους και έπληξε «οκτώ στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», ενώ η επίσημη συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί στις επαρχίες Χάμα, στη βορειοδυτική Συρία, και Χομς, στην κεντρική. Μια επιδρομή πραγματοποίησε και ο συριακός στρατός στην περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική Συρία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία ως «το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» και σημείωσε ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι συμβατοί με το διεθνές δίκαιο.
Εξάλλου διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνον για αεροπορικές επιχειρήσεις και κάλεσε τον σύμμαχό του Άσαντ να καταλήξει σε συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που είναι αποδεκτή από την Δαμασκό.
Την ίδια ώρα και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία έγιναν αποκλειστικά εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ρωσικές επιδρομές γίνονται κατόπιν καλού συντονισμού με την Δαμασκό και σε απόλυτη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην εξορία Χάλεντ Χότζα δήλωσε ωστόσο από τη Νέα Υόρκη ότι τα πλήγματα στη Χομς σκότωσαν 36 «αθώους» αμάχους σε ζώνες «που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος».
Την ίδια ώρα ο Λιβανέζος πολιτικός αναλυτής Ζίαντ Μάτζεντ εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι Ρώσοι επέλεξαν τις περιοχές αυτές επειδή είναι περιοχές στις οποίες το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ (Αλ Άσαντ) έχει υποστεί ήττες». Το Ισλαμικό Κράτος «δεν έχει καμία παρουσία στη Λαττάκεια και τη Χάμα και έχει μια περιορισμένη παρουσία στη Χομς», σημείωσε εξάλλου ο ίδιος.

Σχόλια