Τετραμερής για την ειρήνευση στην Ουκρανία

Μέρκελ, Ολάντ, Πούτιν και Ποροσένκο συναντώνται σήμερα στο Παρίσι με σκοπό την ειρήνευση στην ανατ. Ουκρανία. 
Στο τραπέζι η συμβιβαστική πρόταση του γάλλου διπλωμάτη Μορέλ για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς.  
Υπό τη σκιά των εξελίξεων στη Συρία πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι η τετραμερής σύνοδος κορυφής Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας
με στόχο την άμεση εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και την ειρήνευση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες. Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα πιέσουν, όπως όλα δείχνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο για να υπάρξει επιτέλους απτή πρόοδος στο ουκρανικό ζήτημα.

Στο τραπέζι του λεγόμενου «Κουαρτέτου της Νορμανδίας» σε επίπεδο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, αλλά και υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθεί και το «Σχέδιο Μορέλ». Η συμβιβαστική πρόταση του γάλλου διπλωμάτη και συντονιστή της τριμερούς ομάδας επαφής Ουκρανίας-Ρωσίας-ΟΑΣΕ Πιέρ Μορέλ προβλέπει την ψήφιση ενός ειδικού νόμου από την ουκρανική βουλή, με τον οποίο θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, οι οποίες διχάζουν Κίεβο και φιλορώσουν αυτονομιστές. Έτσι από τη μια πλευρά οι τοπικές εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο και από την άλλη οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας. Ο γάλλος διπλωμάτης Πιέρ Μορέλ πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και θα ανοίξουν τον δρόμο για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.
«Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ένα συμβιβασμό»

Στόχος της τετραμερούς η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ
Τη στιγμή όμως που οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, Λοράντ Φαμπιούς και Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνουν ότι το «Σχέδιο Μορέλ» θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι προσπάθειες επίτευξης λύσης στο ουκρανικό, το Κίεβο αντιμετωπίζει με δυσπιστία την πρόταση συμβιβασμού του γάλλου βετεράνου διπλωμάτη. Όμως ο γάλλος ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Ματιέ Μπουλέγκ θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πια περιθώρια διπλωματικών ελιγμών λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Ο γάλλος ειδικός δηλώνει χαρακτηριστικά στην DW ότι: «Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί ένα συμβιβασμό. Οι Ουκρανοί το γνωρίζουν αυτό, αλλά το πρόβλημα είναι, ότι πολλοί απλά απορρίπτουν μια συμβιβαστική λύση».
http://www.dw.com

Σχόλια