Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Το βιολί τους οι Γερμανοί..μιλάνε για «εύρυθμη κατάσταση» μεταξύ Ελλάδας & Τουρκίας στο Αιγαίο

Το Βερολίνο, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, δηλώνει πρόθυμο να παράσχει βοήθεια σε Frontex, Ελλάδα και Τουρκία με εξοπλισμό και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Με το προσφυγικό ασχολήθηκε σήμερα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο χωρίς όμως να καταλήξει σε μια απόφαση αναφορικά
με τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα όπως ζητούν οι Χριστιανοδημοκράτες ή με τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές για πρόσφυγες όπως συνιστά ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αύριο πάντως αναμένεται ότι η γερμανική βουλή θα υπερψηφίσει με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών πακέτο μέτρων που στοχεύουν στη μείωση «εσφαλμένων κινήτρων» και μέτρων που θα διευκολύνουν την απέλαση ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο.
Στην εξωτερική πτυχή του προσφυγικού και συγκεκριμένα στην κατάσταση στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο μπρίφινγκ της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως τόνισε, στο Αιγαίο θα πρέπει να επικρατεί μια «εύρυθμη κατάσταση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στόχος των προσπαθειών είναι η «αποτελεσματική» καταπολέμηση των «διακινητών» που σήμερα έχουν «ένα αρκετά ελεύθερο πεδίο δράσης» όπως επίσης η μείωση των κινδύνων για τη ζωή των προσφύγων. «Για αυτό το λόγο» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, «βασιζόμαστε στην τουρκική διάθεση για συνεργασία αλλά και θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στο καθήκον της ως κράτος -μέλος να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Υ.Γ
Ακολουθεί η απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κούτρα, σε χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου Καγκελαρίας για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος

Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2015
«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας «συντεταγμένης» ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.

Η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας «συντεταγμένης» κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή.
Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.