Σύνοδος κορυφής για το μεταναστευτικό..το σχέδιο είναι..ότι δεν υπάρχει σχέδιο.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα. H Κομισιόν προτείνει ένα σχέδιο 16 σημείων . Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκ.Μέρκελ επισημαίνει την ανάγκη συνομιλιών με την Τουρκία.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία των λεγόμενων hot spot για την καταγραφή των προσφύγων. Στο προσχέδιο της καταληκτικής ανακοίνωσης γίνεται λόγος για 50.000 θέσεις. Στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής διαθέτει 30.000 θέσεις. Διαφωνία υπάρχει εάν τα hot spot θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την καταγραφή και την κατανομή των προσφύγων ή και για την επαναπροώθηση όσων δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις παραμονής. Την τελευταία άποψη υιοθετούν η Γερμανία και η Κομισιόν.
Κριτική άσκησε ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγοντας πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει ελάχιστα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ρεύματος προς την κεντρική Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός της FYROM Γκέργκι Ιβάνοφ από την πλευρά του επέρριψε ευθύνες στην Αθήνα ότι δεν είναι πρόθυμη για συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο και δήλωσε πως η χώρα του θέλει να έχει αξιόπιστους αριθμούς για το πόσοι άνθρωποι περνάνε από τα σύνορά της.
Στο προσχέδιο της συμφωνίας γίνεται λόγος για μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή που θα κάνει περιπολίες στα σύνορα FYROM – Ελλάδας και Ελλάδας – Αλβανίας.
Συνομιλίες με την Τουρκία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβένος ομόλογός του Μίρο Τσέραρ δήλωσαν πως η προσφυγική κρίση μπορεί να λυθεί μόνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία είχαν δηλώσει πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους, εάν η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες χώρες δεν δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός τους.
Τη μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τη συμμετοχή δέκα χωρών μελών καθώς και της Σερβίας, FYROM και Αλβανίας, συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία δεν συμμετέχει γεγονός που επέκρινε η ελληνική πλευρά. Η Κομισιόν πρότεινε ένα σχέδιο 16 σημείων. Ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν επαίνεσε τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία δήλωσε ότι η κρίση είναι αντιμετωπίσιμη.
Η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ωστόσο ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί συνολικά και για αυτό απαιτούνται περεταίρω συνομιλίες με την Τουρκία.
Μαρία Ρηγούτσου (DPA, RTRD, AFPD), http://www.dw.com

Σχόλια