Πρόταση ίδρυσης Διεθνούς Ολυμπιακού Πανεπιστημίου

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη* “Η κρίση είναι βασικό κλειδί στην πορεία μας για αυτογνωσία” αλλά, ακόμα κι αν εμείς αποδίδουμε όλα τα δεινά του τόπου μας σε αυτήν, για τα περισσότερα ξεκάθαρα ευθύνεται η πολιτική ανικανότητα…
όλων όσων διαχρονικά εμπιστευθήκαμε στα χέρια τους, τις τύχες της Ηλείας μας.Η έλλειψη οράματος και ενότητας των Ηλείων οδήγησε στην παρακμή τον τόπο.Το τραγικό είναι πως, ενώ ζούμε σε έναν τόπο ιδιαίτερα πλούσιο, τα παιδιά μας, είτε φεύγουν στο εξωτερικό, είτε συνθλίβονται στην ανεργία!
Ας σταματήσουμε όμως να μεμψιμοιρούμε κι ας κοιτάξουμε αυτά που μας απομένουν να σώσουμε.Ας οραματιστούμε. Η πρόταση που ακολουθεί είναι σε αυτό το πνεύμα. Θεωρώ ότι αποτελεί λύση και πιστεύω ότι είναι ικανή να βγάλει τον τόπο από την σημερινή του δύσκολη κατάσταση.
Η Ίδρυση ενός Διεθνούς Ολυμπιακού Πανεπιστημίου Ειρήνης και Φιλίας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία θα μετέτρεπε αυτόματα την Ολυμπία σε Διεθνές κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.Στο Πανεπιστήμιο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα κάθε κράτος με δικά του έξοδα, να έχει τη δική του Πανεπιστημιακή έδρα καθιστώντας έτσι την Ολυμπία κέντρο της Παγκόσμιας διανόησης.
Αν και εξαιρετικό, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών : “Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση Και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων” του Πανεπιστημίου Πελοπονήσου που υλοποιεί το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού δεν αρκεί για να κατοχυρώσει διεθνώς το όνομα “Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο” για την Αρχαία Ολυμπία και την Ελλάδα, ούτε είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος πολύ πριν την οικονομική κρίση.
Προτείνω λοιπόν, όλοι οι φορείς της Ηλείας να συνυπογράψουν μια Πανηλειακή Διακήρυξη την οποία θα αποστείλουν στην κυβέρνηση, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον ΟΗΕ περί ίδρυσης ενός πολύγλωσσου, Διεθνούς Ολυμπιακού Πανεπιστημίου Ειρήνης και Φιλίας στην Ολυμπία.Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να είναι στην Ήλιδα τιμώντας τη διοργανώτρια πόλη των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και αποδεικνύοντας την ενότητα της Ηλείας.
Η πρόταση θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αλλά και σε όλους τους Πανεπιστημιακούς Ελληνικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους φιλέλληνες της υφηλίου.Όλοι μπορούν να συνδράμουν ώστε να υλοποιηθεί το όραμα ενός Ολυμπιακού Πανεπιστημίου που θα ενώνει τους ανθρώπους όπως τους ενώνουν κάθε τέσσερα χρόνια οι Ολυμπιακές Αξίες.
Στο Πανεπιστήμιο θα φοιτούν φοιτητές από όλες τις χώρες του κόσμου, που θα στέλνονται ως υπότροφοι με έξοδα των κυβερνήσεων τους να σπουδάσουν τον αθλητισμό στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το αίτημα για τη μετατροπή της Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’επέκταση όλης της Ηλείας σε παγκόσμιο πνευματικό κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει Εθνικό στόχο.Αρκεί να προλάβουμε … και το λέω αυτό, γιατί με λύπη μου διαπιστώνω πως μας έχουν “κλέψει” το όνομα “Ολυμπία”, “Ολυμπιακοί”και τα παραγωγά τους σε όλες τις γλώσσες.
Με μια πρόχειρη διαδικτυακή αναζήτηση διαπιστώνουμε πως εδώ και χρόνια λειτουργεί το “Ολυμπιακό Κολλέγιο” στο Σηάτλ στις ΗΠΑ, το “Ρωσικό Διεθνές Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο” στη Μόσχα και στο Σόχι, ακόμα και το δικό μας “Διεθνές Πανεπιστήμιο” της Θεσσαλονίκης αλλά και τόσα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ιδιωτικά και κρατικά πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα “Ολυμπία, Ολυμπιακοί κτλ”.
Θα υπήρχε άλλος τόπος στον κόσμο που θα διέθετε το όνομα “Ολυμπία” και δεν θα ζούσε μόνο με την εκμετάλλευση του ονόματος αυτού;
Αν υπήρχε ένα Διεθνές Ολυμπιακό Πανεπιστήμιο πού θα έπρεπε να είχε την έδρα του;

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

Σχόλια