Χίλια χρόνια σφάζουν παιδιά: Με την πιπίλα δίπλα στα οστά το βρέφος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

ΠΟΝΤΟΣ, ΙΩΝΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ, ΣΥΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΑΙΓΑΙΟ. Τούρκοι φονιάδες των εθνών από την γέννα.
Μια συγκλονιστική οικογενειακή τραγωδία, που χρονολογείται από τη δεύτερη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, φτάνει στο τέλος της.
Το άλλο Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, θα γραφτεί ο επίλογος μιας από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες της εισβολής στην Κύπρο: Της οικογένειας Θεμιστοκλέους και Κυριάκου, που έχασε έξι μέλη της, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και ο μικρότερος – μέχρι σήμερα – αγνοούμενος, ένα εξάμηνο βρέφος, ο Ανδρέας Κυριάκου, που άδοξα και άδικα κόπηκε το νήμα της ζωής του, πριν καλά – καλά γνωρίσει τον κόσμο.
Βάσει των ευρημάτων από την εκταφή οστών που έγινε σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι Κυθραίας, το άτυχο βρέφος δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο ποδαράκι του, η οποία καταμαρτυρεί και την απανθρωπιά των Τούρκων κατακτητών, προκαλώντας, μάλιστα, πολλά βασανιστικά ερωτηματικά: Τι έφταιξε ένα εξάμηνο βρέφος; Ποιος και με τι ψυχή μπορεί να του κόψει, με τέτοιο τρόπο μάλιστα, το νήμα της ζωής του; Τι κακό μπορούσε να προκαλέσει ένα βρέφος που βρισκόταν στην αγκαλιά της μάνας του και προσπαθούσε να το προστατεύσει και να το σώσει;
Συγκλονιστική μαρτυρία των επιζώντων
Συγκλονίζει η μαρτυρία του θείου του βρέφους, Παναγιώτη Κυριάκου, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, Βάσο Κυριάκου είναι οι μόνοι που επέζησαν από την οικογένεια, όταν στις 14 Αυγούστου το 1974, ακούγοντας τους βομβαρδισμούς και τα τανκς των Τούρκων, άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σπίτι τους στο Τραχώνι Κυθραίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Κυριάκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», καθώς έτρεχαν δίπλα από τα τανκς, ένα μέλος της οικογένειας τραυματίστηκε κι αυτή εν συνεχεία διασκορπίστηκε, με αποτέλεσμα έξι μέλη της, ανάμεσά τους και το εξάμηνο βρέφος, να δολοφονηθούν βάναυσα από τους Αττίλες. Όπως θυμάται ο κ. Κυριάκου, αυτός και ο πατέρας του μόλις σκορπίστηκε η οικογένεια ανέβηκαν σε μία άμαξα και γλύτωσαν. Από τότε δεν ξαναείδαν το βρέφος, τη μητέρα του βρέφους, Αγγελική, 25 ετών τότε, τις αδερφές της, Σούλα και Μάρω, 11 και 19 ετών αντίστοιχα, και τη μητέρα των κοριτσιών, Ελένη Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Παναγιώτη Κυριάκου, οι αγνοούμενοι εκτελέστηκαν, αφού βρέθηκε σφαίρα στο κεφάλι της μίας αδερφής, ενώ το βρέφος έφερε τραυματισμό στο πόδι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα φυλακισμένα μνήματα και στην ανασκαφή για τα λείψανα καταδρομέων ο Ελληνας ΥΠΑΜ
Ζούσε με την ελπίδα…
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις μαρτυρίες των επιζώντων, ο πατέρας του μικρού Ανδρέα ήταν στρατιώτης την περίοδο της τουρκικής εισβολής και πληροφορήθηκε τα διαδραματισθέντα αργότερα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρασε πολύ δύσκολες ώρες και κινδύνεψε και η ζωή του. Ωστόσο άντεξε και όταν έφτασε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, δεν βρήκε ούτε τη γυναίκα του ούτε το παιδί του. Από τότε ανέμενε καρτερικά ένα νέο των δικών του ανθρώπων, ελπίζοντας πως είναι ζωντανοί. Η αναμονή και οι ελπίδες του τέλειωσαν με την ανακοίνωση της ανεύρεσης των οστών της αγαπημένης του συζύγου και του μικρού του παιδιού.
Σημειώνεται πως η περίπτωση της οικογένειας Θεμιστοκλέους είναι από τις περιπτώσεις που αφορούν ξεκλήρισμα ολόκληρης οικογένειας κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Έχει δε το δυσμενές «προνόμιο» να έχει τον μικρότερο, σε ηλικία, αγνοούμενο της τουρκικής εισβολής.
Ο τραγικός επίλογος
Μετά από 41 χρόνια αναμονής, όμως, οι συγγενείς κλήθηκαν, πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες, στο χώρο ταυτοποίησης των αγνοουμένων για να τους ανακοινωθεί ότι ανευρέθησαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να τους παραδώσουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στα οστά τους.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που τους παραδόθηκαν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πιπίλα του εξάμηνου βρέφους, το κλειδί του σπιτιού τους στο Τραχώνι, τα ρούχα των γυναικών, ένα δακτυλίδι και μία βέρα.
Όπως φαίνεται, επίσης, τα αντικείμενα αυτά έμειναν, σχεδόν, αναλλοίωτα στο χρόνο, λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τη μαύρη εκείνη ημέρα τις 14ης Αυγούστου 1974.
Σημειώνεται πως η κηδεία των έξι μελών της οικογένειας Θεμιστοκλέους-Κυριάκου θα τελεστεί το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, στις 10.00 π.μ., από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο.
Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

newsbomb.gr

Σχόλια