Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Κομπίνα VW ...με τις τιμές καυσαερίων και στην Ευρώπη

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο της VW. Μετά την παραίτηση χθες του διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ αποκάλυψε το πρωί ότι εκτός από τις ΗΠΑ, παραποίηση των τιμών καυσαερίων έγιναν και στην Ευρώπη. «Μας ανακοινώθηκε ότι το σκάνδαλο αφορά και σε αυτοκίνητα 1,6 και 2 λίτρων», δήλωσε στη Βουλή ενώπιον δημοσιογράφων. Η πληροφορία προέρχεται από πρώτες έρευνες ειδικής επιτροπής, που συνέστηκε ο ίδιος ο Ντόμπριντ.
Κι άλλες παραιτήσεις;

Ντόμπριντ: "Kαι στην Ευρώπη πετρελαιοκίνητα με συσκευές παραποίησης των τιμών καυσαερίων"
Ο Γερμανός υπουργός δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει πόσα ακριβώς αυτοκίνητα της αυτοκινητοβιομηχανίας με παραποιημένες τιμές ρύπων κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Όπως είπε, αυτό «θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες». Ο κ. Ντόμπριντ άφησε ανοιχτό εάν τα αυτοκίνητα θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία και εξήγγειλε ότι οι έλεγχοι τιμών καυσαερίων θα επεκταθούν και σε αυτοκίνητα άλλων ομίλων.
Την ίδια ώρα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν βρίσκεται μόνον στο στόχαστρο της αμερικανικής αλλά και της γερμανικής δικαιοσύνης. Η εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του ομίλου, για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά υπευθύνων-συνεργατών της VW. Στις ΗΠΑ, όπου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες και για πιθανές ποινικές ευθύνες, η VW βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη και με σωρεία ομαδικών αγωγών.
Όπως αποκαλύπτουν το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και η Süddeutsche Zeitung, από την περασμένη Παρασκευή έχουν κατατεθεί σε αμερικανικά δικαστήρια 37 ομαδικές αγωγές κατά του γερμανικού ομίλου. Οι ενάγοντες είναι ως επί το πλείστον ιδιώτες, αλλά και έμποροι αυτοκινήτων, οι οποίοι ζητούν την καταβολή αποζημίωσης με βασικό επιχείρημα την απώλεια της αξίας των αυτοκινήτων τους μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου.
Κώστας Συμεωνίδης/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.