Καθαρή νίκη για τους Καταλανούς...

Σύμφωνα με exit poll το εθνικιστικό κόμμα του Αρτούρ Μας που τάσσεται υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας κατακτά 63-66 έδρες. 11-13 έδρες για το αριστερό αυτονομιστικό CUP. Μαζί κατακτούν την πλειοψηφία στη νέα βουλή.
Οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας
από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης επιβεβαίωσαν τη δυναμική τους στις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο τοπικό κοινοβούλιο.
O Aρτούρ Μας ηγήθηκε με επιτυχία της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας
Σύμφωνα με το exit poll που παρουσίασε το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 το εθνικιστικό κόμμα Junts pel Si (Mαζί για το «Ναι») με αρχηγό τον Αρτούρ Μας καταλαμβάνει 63 έως 66 έδρες σε σύνολο 135 εδρών. Μολονότι δεν καταφέρνει μέχρι στιγμής μόνο του να συγκεντρώσει τις 68 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών, αναμένεται να έχει την κοινοβουλευτική υποστήριξη του συμπαρατασσόμενου αριστερού CUP, το οποίο είναι επίσης υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά το CUP καταλαμβάνει 11 έως 13 έδρες.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα δύο αυτονομιστικά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων και μια άνετη πλειοψηφία στην τοπική βουλή. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχε το 77% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (σε σύνολο 5,5 εκατομ.).
Ανεξαρτησία εντός 18 μηνών;
Από τους μετεκλογικούς εορτασμούς στη Βαρκελώνη
Από τους μετεκλογικούς εορτασμούς στη ΒαρκελώνηΜολονότι τα δύο αυτά κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας εκπροσωπούν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές κατευθύνσεις – του κόμμα του Μας ανήκει στην εθνικιστική δεξιά, ενώ το CUP χαρακτηρίζεται ως κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερά–, είχαν συμφωνήσει προεκλογικά να συμμαχήσουν προκειμένου να οδηγήσουν Καταλονία στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, και μάλιστα εντός 18 μηνών. Ωστόσο η κυβέρνηση της Μαδρίτης απορρίπτει σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο με την αιτιολογία ότι αντίστοιχες διαδικασίες απόσχισης αντίκεινται ευθέως στο ισπανικό Σύνταγμα. Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι μάλιστα έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν τα αποσχιστικά σχέδια της τοπικής κυβέρνησης θα κινηθεί εκ νέου δικαστικά, προκειμένου να κρατήσει τη χώρα ενωμένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα απαγορεύεται η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ανεξαρτητοποίηση περιοχής. Αυτό επιβεβαίωσε ρητά και το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο με σχετική απόφαση το 2014. Για το λόγο αυτό τα κόμματα που τάσσονται υπέρ αυτής της επιλογής επέλεξαν να οδηγήσουν τους Καταλανούς σε εκλογές, οι οποίες έλαβαν de facto δημοψηφισματικό χαρακτήρα.
Οι κάτοικοι της Καταλονίας αντιπροσωπεύουν το 16% του ισπανικού πληθυσμού, και η τοπική οικονομία εισφέρει το 1/5 της συνολικής ισπανικής παραγωγής. Οι αποσχιστικές τάσεις ενισχύθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2008, με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης που έπληξε έντονα την ισπανική οικονομία.
Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, afp)

Σχόλια