Ο διαπραγματευτής Πούτιν...

Eιρηνευτικό σχέδιo για τη Συρία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη ΓΣ του ΟΗΕ. Πολλοί βλέπουν πίσω από αυτό, μια προσπάθεια για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 
Ο δημοσιογράφος Μάρβιν Καλμπ από το Brookings Institution της Ουάσιγκτον ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας και παραχώρησε συνέντευξη στη DW εν όψει της ομιλίας του ρώσου προέδρου.

Ο Καλμπ εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτείνει μια διπλωματική λύση όσον αφορά το συριακό ζήτημα. «Με τη ρωσική πρόταση, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ θα παραμείνει στην εξουσία. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό. Οι Αμερικανοί λένε ότι ο Άσαντ μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν μιλήσουν απευθείας μαζί του. Αλλά από ένα σημείο και μετά θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Οι Ρώσοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα βοηθήσει τον προστατευόμενό τους Άσαντ και ταυτόχρονα θα προετοιμάζει το έδαφος για να αντικατασταθεί».
Ο ειδικός διευκρίνισε επίσης ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι της Ρωσίας αναφορικά με αυτή τη διαπραγμάτευση. «Οι Ρώσοι προτείνουν μια ειρηνευτική λύση, που θα τους επαναφέρει άμεσα στη διαπραγματευτική διαδικασία στην Εγγύς Ανατολή. Δεύτερον θέλουν ο Άσαντ να παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα μέρος της διαπραγμάτευσης. Και τρίτον θέλουν να ενισχύσουν τη διπλωματική τους θέση με την προφανή επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης, που απέστειλαν στη Συρία. Στην Ουκρανία εφάρμοσαν την ίδια στρατηγική. Εάν θέλεις να πετύχεις έναν πολιτικό και διπλωματικό στόχο, τότε πρέπει να ξεκινήσεις με μια έντονη στρατιωτική παρουσία».
http://www.dw.com

Σχόλια