Ο καιρός της ερχόμενης βδομάδας απο τον μετεωρολόγο Πασχάλη Κατσάρα

Φίλες κι Φίλοι,

Η σταδιακή εξομάλυνση στην κατακόρυφη κατανομή της θερμοκρασίας πάνω από τον Ελλαδικό χώρο δείχνει να μας οδηγεί σε σταδιακή υποχώρηση της Αστάθειας των προηγούμενων ημερών και να συνεχίζουμε με μια τυπικά καλοκαιρινή εβδομάδα.

Αναλυτικά λοιπόν,  μετά και την αποψινή έντονη αστάθεια κυρίως κατά μήκος της Πίνδου, αλλά και στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με καταιγίδες ισχυρές κατά τόπους (τα λεγόμενα ....μπουρίνια επί το λαϊκώτερον, επειδή συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους), από αύριο περιορίζονται τα φαινόμενα και θα εκδηλωθούν ασθενείς καταιγίδες στην Πελλοπόνησο το Σάββατο και πάλι κατά μήκος της Πίνδου την Κυριακή. Σίγουρα όμως τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και ασθενή. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή (35-36 βαθμοί). Ανεμοι ασθενείς και μελτέμι μέτριο στο Αιγαίο.

Από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο στην Πίνδο και την Δυτική Ελλάδα θα εκδηλώνονται λίγες , ασθενείς καταιγίδες τα απογεύματα κυρίως. Την Πέμπτη και Παρασκευή η αστάθεια επεκτείνεται σε όλα τα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με τοπικές Βροχές και καταιγίδες. Το Μελτέμι γενικά εξασθενημένο στο Αιγαίο και μικρή άνοδος θερμοκρασίας.

Μια πρώτη ένδειξη για τον 15αύγουστο δείχνει μιά ύφεση από τα δυτικά να κινείται ανατλικά και να επηρεάζει τον καιρό της χώρας με βροχές που θα έχουν διάρκεια και πιθανές καταιγίδες. Είναι όμως αρκετά μακροπρόθεσμη η πρόγνωση και γι αυτό αναφέρομαι σε ένδειξη και όχι πρόγνωση.

Τέλος επιτρέψτε μου και μια ειδική πρόγνωση για τον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων όπου όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα Φίλε Θεόδωρε  στην παράσταση της Δευτέρας ενδέχεται ο ...έβδομος Άγγελος να συνοδεύσει το άγγελμά του με ....λίγες ψιχάλες ενώ είναι βέβαιο ότι και οι εφτά Άγγελοι της Τρίτης θα κατέβουν ...στεγνοί.      


Ακολουθεί κείμενο που εξηγεί τα .....Αγγέλματα.


Φέτος το καλοκαίρι, παίρνοντας σαν αφορμή - και θέλοντας με τον «τρόπο» του να πει το δικό του παρών – στην επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, φέτος είναι αφιερωμένο σε εφτά Αγγέλους.
 
Στην αρχαία τραγωδία άγγελος είναι συνήθως ένα πρόσωπο ανώνυμο, που αφηγείται στους ήρωες γεγονότα που συνέβησαν εκτός σκηνής, μέσα στο παλάτι ή στο ναό.

Στο χριστιανισμό, οι άγγελοι σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαμασκηνό είναι φύσεις νοερές, αεικίνητες, αυτεξούσιες, ασώματες και κατά χάριν αθάνατες, δεν περιορίζονται από το χρόνο και το χώρο, ενώ δεν έχουν φύλο. Αλλά οφείλουμε να ξεκινήσουμε με την αντίληψη ότι ο Άγγελος είναι ίσως κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι η ίδια η αγγελία.
 
Συνδυάζοντας τις δύο έννοιες, εφτά Άγγελοι θα εμφανιστούν, ο καθένας με το δικό του μήνυμα, το δικό του λόγο, το δικό του δρόμο, τη δική του στιγμή μέσα στην αιωνιότητα των Φιλίππων.
 
Πρώτος θα είναι ο Άγγελος των Περσών του Αισχύλου. Θα μιλήσει για το Παγγαίο και το πέρασμα των Φιλίππων.
 
Δεύτερος Άγγελος, ο άγγελος του Θουκυδίδη και η διήγησή του για τη μάχη της Αμφίπολης.
 
Ο τρίτος Άγγελος θα είναι από τη Φυλλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα μιλήσει για τη θρυλική εκείνη ιστορία του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα βασιλέα, που τη δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες ύστερα από το θάνατό του.
 
Θα ακολουθήσει ο Απόστολος Παύλος, ως τέταρτος Άγγελος, με την «επιστολή της χαράς» προς Φιλιππησίους, την «επιστολή της ταπεινοφροσύνης». Αφήνει την καρδιά του να εκφραστεί με τον πιο αυθόρμητο και τρυφερό τόνο, για να ευχαριστήσει τους χριστιανούς των Φιλίππων, μέσα από τη φυλακή του.
 
Πέμπτος Άγγελος ο Πλούταρχος, με τους Παράλληλους Βίους του και την περιγραφή του για τη μάχη των Φιλίππων, μέσα από το βιβλίο του Δίων-Βρούτος.
 
Ο έκτος Άγγελος θα έρθει μαζί με τον Σαίξπηρ και τον  Ιούλιο Καίσαρα για να μας πει το τέλος του Κάσσιου και του Βρούτου στους λόφους των Φιλίππων.

 
Ο έβδομος, τελευταίος αλλά όχι έσχατος, θα είναι ο Άγγελος του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, ενός σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε κοιτάζοντας τα Τενάγη των Φιλίππων. Ένας άγγελος που γράφεται τώρα και που θα μιλήσει για τους σημερινούς Φιλίππους, σαν κάποιος καντινιέρης έξω από το αρχαίο θέατρο που καταφτάνει για να πει ένα μεγάλο μαντάτο.
 
Εφτά ηθοποιοί, μεταξύ αυτών η Λυδία Φωτοπούλου και η Φιλαρέτη Κομνηνού, εφτά κείμενα και η φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη και της Λίας Ναλμπαντίδου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο δύο φωτογράφοι θα απαθανατίσουν με τη δική τους ματιά εφτά Αγγέλους, αυτούς που θα κοσμούν τις αφίσες και τα μπάνερ του φετινού φεστιβάλ, αλλά και άλλα φωτογραφικά θέματα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της ευρύτερης περιοχής.  Θα είναι μια παράσταση όπου θα εναλάσσεται ο λόγος με την εικόνα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια του εικαστικού μέρους της παράστασης θα έχει ο Στράτος Καλαφάτης ενώ του θεατρικού μέρους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης.


http://parapigma.blogspot.gr/2015/08/33-10-15-2015.html

Σχόλια