Ο Πούτιν φλερτάρει με τη Βουλγαρία;

Μετά τις δριμείες επιθέσεις του ρώσου προέδρου κατά της Βουλγαρίας εξαιτίας της υποστήριξης της στις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, τώρα κρατά συμφιλιωτικούς τόνους. Τι μπορεί να κρύβεται από πίσω; 


Η δήλωση του Βούλγαρου προέδρου Μπόικο Μπορίσοφ στις αρχές Ιουλίου ακούστηκε σαν δικαιολογία: «Είναι κατανοητό ότι ο πρόεδρος Πούτιν επέκρινε πολύ σκληρά τη Βουλγαρία. 
Αλλά χαρακτηριστήκαμε ένοχοι χωρίς να είμαστε, διότι δεν είναι ο στόχος μας να παγώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία». 
Αναφερόταν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπου η Βουλγαρία συμμετείχε ως μέλος της Ε.Ε. Ο Μπορίσοφ αναφέρθηκε στην ανακοίνωση για το απροσδόκητο τέλος του αγωγού «South Stream» το περασμένο Δεκέμβριο. Τότε ο Πούτιν είχε επιρρίψει την ευθύνη της αποτυχίας στη Βουλγαρία, δηλώνοντας ότι η χώρα δεν ήταν σε κατάσταση «να δράσει ως ανεξάρτητο κράτος».
Ένα πιο φιλικό κλίμα

Χαμηλώνει τους τόνους ο Πούτιν προς τη Βουλγαρία
Τώρα όμως οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Σόφιας δείχνουν να αλλάζουν. Στην αρχή της εβδομάδας στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Θα σεβαστούμε την επιλογή του βουλγαρικού λαού και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Βουλγαρία πέρα από τις δυσκολίες που προκύπτουν σε ζητήματα όπως αυτό του South Stream». Στη Βουλγαρία οι δηλώσεις αυτές έγιναν δεκτές ως ένα μικρό δείγμα συμφιλιωτικής διάθεσης για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Οι αγωγοί ως πολιτικό εργαλείο
Οι δημόσιες αυτές δηλώσεις του Πούτιν δείχνουν να διασφαλίζουν ότι οι σχέσεις με τη Βουλγαρία θα τοποθετηθούν σε νέες βάσεις. Τα σχέδια για τους αγωγούς αποτελούν μία βάση λόγω της οικονομικής τους διάστασης αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Ο αγωγός Turkish Stream βρίσκεται στον αέρα και η Ρωσία δείχνει να μην υποστηρίζει τόσο κατηγορηματικά ότι από το 2019 θα σταματήσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Συγχρόνως μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι έτσι ο South Stream μπορεί να έχει ξανά μία καλή ευκαιρία. Η Μόσχα δεν έχει παραιτηθεί επισήμως ακόμη από τη συνεργασία για τον αγωγό και αυτό ίσως να δείχνει κάτι.
Μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Κάποιοι Βούλγαροι υποστηρίζουν τη Μόσχα
Η Βουλγαρία από τη μία πλευρά είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και στηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και από την άλλη επιθυμεί να μη χάσει τα γεωπολιτικά οφέλη αλλά και τη δυνατή πολιτιστική της σχέση με τη Μόσχα. Σε ότι αφορά το δεύτερο υπάρχουν σημαντικοί υποστηρικτές, ειδικά στην μεριά της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης. Όπως δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ένας εκπρόσωπος τους: «Οι προτεραιότητες της Ρωσίας είναι πολύ απομακρυσμένες από αυτές ενός επιθετικού και ανελαστικού κράτους».

Ο Μπόικο Μπορίσοφ προσεύχεται να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η πλειοψηφία των Βούλγαρων θα χαιρετούσε έναν τέτοιο νέο ρόλο της χώρας τους, αν και οι περισσότεροι πολιτικοί το θεωρούν ως μη ρεαλιστικό το σενάριο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βούλγαρου προέδρου Μπόικο Μπορίσοφ σε μία συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS, που εξέφρασε ότι η υποστήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι πολιτική θέση της Βουλγαρίας αλλά προέκυψε από έξωθεν πιέσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Προσεύχομαι στο Θεό τα μεγάλα αφεντικά να συμφωνήσουν γρήγορα και να άρουν τις κυρώσεις».
http://www.dw.com
Γιάσεν Μπογιαντίεφ/ Διογένης Δημητρακόπουλος

Σχόλια