Για κούρεμα χρέους 100 δις κάνει λόγο η Telegraph..

Μεγαλύτερο και από αυτό που ζητά το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με βρετανικά think tank που ανεβάζουν το ύψος του στα 100 δισ. ευρώ. Όπως προειδοποιεί το National Institute of Economic and Social Research (NIESR)...
οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και οι δημοσιονομικοί στόχοι προκαλούν ασφυξία στην ελληνική οικονομία.
Αν η Ελλάδα έχει μια ελπίδα για να βγει από την «βαριά κατάθλιψη» το κούρεμα θα πρέπει να είναι 100 δισ. ευρώ αναφέρουν οι αναλυτές του NIESR.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών της μελέτης στο τέλος του 2016 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2007 και κατά 7% πριν την ένταξή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001.
«Δεν βλέπουμε επιστροφή της Ελλάδα στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το 2001, πολλώ δε μάλλον στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την έναρξη της κρίσης, οπότε μιλάμε για μια παρατεταμένη και σοβαρή κατάθλιψη για την Ελλάδα» γράφει ο ερευνητής Jack Meaning.
Μόνο με αυτό το ύψος του κουρέματος του χρέους «θα μπορούσε να γίνει εφικτός» ο στόχος του ΔΝΤ για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 εκτιμά NIESR.
Το βρετανικό think tank εκτιμά ότι ύφεση 3% το 2015 και 2,3% το 2016 με τη συρρίκνωση της οικονομίας να συνεχίζεται και το β΄ εξάμηνο του 2016.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις η Ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ-ευρώ μεγέθη της πριν το πρώτο μισό του 2023.
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι παραμένει μια «σημαντική πιθανότητα» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ με τις αυξήσεις στο ΦΠΑ να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι οι συνήθεις δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές.
Πηγή: enikonomia.gr

Σχόλια