Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

«Ναι» σε ένα κούρεμα λέει ο Γκίντερ Φερχόιγκεν


Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Γκ.Φερχόιγκεν μιλώντας στο Deutschlandradio Kultur τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη συζήτηση για ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα της ΕΕ.
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν παραχώρησε συνέντευξη
στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio Kultur και τόνισε πως στη διένεξη μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη γλώσσα. Μια γλώσσα που αποφεύγει, για παράδειγμα, λέξεις όπως το φταίξιμο.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το φταίξιμο. Θα ήταν καλύτερα να μιλήσουμε για ευθύνη. Ευθύνη έχουν πολλοί, πάρα πολλοί. Φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες, η ΕΕ, η Κομισιόν και κυρίως ευθύνη έχουν οι υπουργοί Οικονομικών. Μεγάλη ευθύνη έχουμε και εμείς εδώ στη Γερμανία. Όμως δεν έχει τώρα σημασία να μοιράσουμε τις ευθύνες με μαθηματική ακρίβεια. Μετά από αυτόν τον Γολγοθά των τελευταίων χρόνων δεν πρέπει να ξαναρχίσουμε. Ενστερνίζομαι πλήρως την άποψη δυο σημαντικών πρώην προέδρων της Κομισιόν, του Ζακ Ντελόρ και του Ρομάνο Πρόντι, οι οποίοι λένε 'στοπ' τώρα, είναι καιρός για μια νέα αρχή. Και αν μου επιτρέπεται να κάνω μια πρόταση, ας αρχίσουμε από τη γλώσσα».
Το διακύβευμα είναι η Ευρώπη, όχι μόνο οι τράπεζες
Αναγκαίο ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους
Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως το αποτέλεσμα δεν τον εξέπληξε πραγματικά και πως οι δημοσκοπήσεις έπεσαν πάρα πολύ έξω ωστόσο όποιος παρακολουθούσε στενά καταλάβαινε πως η πλειονότητα των Ελλήνων είχε υιοθετήσει το «φτάνει πια». Τόνισε επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να περιστρέφεται μόνο γύρω από τις τράπεζες και τα χρέη αλλά το διακύβευμα είναι η τύχη ολόκληρης της Ευρώπης.
«Ξέρετε, η όλη ιστορία έχει και μια ανθρώπινη διάσταση, την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε. Όποιος είδε αυτές τις εικόνες με τον συνταξιούχο που έκλαιγε μπροστά από την τράπεζα γιατί χρειαζόταν τα χρήματα, έβλεπε πως η ζωή του είχε διαλυθεί. Και υπάρχουν τέτοιοι στην Ελλάδα. Και πρέπει να πω πως εδώ πρέπει κανείς να σταματήσει να μιλάει για το ποιος φταίει, για το ποιος έκανε πότε τι. Θέλουμε πράγματι να φτάσουμε στο σημείο για να μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα, η οποία εδώ και τριάντα χρόνια είναι μέλος της ΕΕ. Ανθρωπιστική βοήθεια; Καταλαβαίνετε; Είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι ένα μέλος της ΕΕ θα βυθιστεί στη δυστυχία. Ανεξάρτητα από το τι λάθη έγιναν θα πρέπει να βοηθήσουμε εκεί που μπορούμε».
Είναι αναγκαίο ένα κούρεμα του χρέους
Η Ευρώπη να αναρωτηθεί γιατί η Ελλάδα ψ'ηφισε "Όχι"
Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν προέτρεψε τους ηγέτες της ΕΕ να κάνουν σαφές με τρόπο που δεν χωράει αμφιβολίες ότι θα κρατήσουν ενωμένη της Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Ο πρώην Επίτροπος τόνισε πως εάν έχει ένα νόημα αυτό το δημοψήφισμα είναι να αναρωτηθούμε γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ ώστε μια χώρα να πει με ένα τόσο υψηλό ποσοστό «φτάνει πια».
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μακροπρόθεσμη διαδικασία. Δεν μιλάμε για χρόνια, μιλάμε για δεκαετίες. Και θα πρέπει να ωριμάσει επίσης η άποψη ότι χωρίς μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι αυτό το χρέος θα αποπληρωθεί στο ακέραιο; Ποτέ δεν θα μπορέσει να αποπληρωθεί πλήρως».
Ντίντερ Κάσελ (DLF) / Μαρία Ρηγούτσου 
http://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.