Spiegel: Μύθος η εικόνα του Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας

Οι στατιστικές συγκρίσεις που πραγματοποιούν έντυπα όπως η Bild για να σκιαγραφήσουν τον μύθο του "Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας" συσκοτίζουν την πραγματικότητα, λέει το Spiegel.
Η εικόνα του "Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας", η τόσο προσφιλής σε Γερμανούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, υπογραμμίζει...
σε αφιέρωμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το περιοδικό, αναδεικνύει παράλληλα τη σημασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου τα φτωχά κοινωνικά στρώματα "δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ κοινωνικού βοηθήματος¨.
Όπως αναφέρει το Spiegel στο αφιέρωμά του, οι στατιστικές συγκρίσεις που πραγματοποιούν έντυπα όπως η Bild για να σκιαγραφήσουν τον μύθο του "Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας" συσκοτίζουν την πραγματικότητα: Για παράδειγμα συγκρίνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στον ελληνικό δημόσιο τομέα (56 έτη) με τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στη Γερμανία, (η οποία δίνεται στα 64 έτη), τη στιγμή που (με βάση τα επίσημα στοιχεία) ο μέσος όρος συνταξιοδότησης και στις δύο χώρες είναι ο ίδιος – τα 61,4 έτη.
Ακόμα όμως και η σύγκριση του γερμανικού δημοσίου τομέα με τον ελληνικό, δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά τις συντάξεις: Για παράδειγμα, οι Γερμανοί υπάλληλοι των σιδηροδρόμων και των ταχυδρομείων συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο στα 58 και 55 έτη αντίστοιχα (στοιχεία έτους 2010). Οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα συνιστούν το 24,3% του πληθυσμού, ενώ στη Γερμανία το 26% - κι αν στο τελευταίο ποσοστό προστεθούν κι εκείνοι που λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα μέχρι να φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, το ποσοστό στη Γερμανία ανεβαίνει στο 26,9%.
Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό περιοδικό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναδεικνύει την έλλειψη στην Ελλάδα, κάποιου θεσμοθετημένου βοηθήματος σαν το γερμανικό Hart IV, που να αποτρέπει τα πλέον αδύναμα στρώματα του πληθυσμού να βυθίζονται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
"Στην Ελλάδα, βγαίνουν πολλοί άνεργοι ηλικιωμένοι στη σύνταξη και έτσι ρίχνουν τον μέσο όρο της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στη Γερμανία, οι άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα Hartz IV μέχρι να βγουν στη σύνταξη στα 63 έτη" αναφέρει το περιοδικό. Έτσι, "το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, επιτελεί και τη λειτουργία μιας μορφής κοινωνικής αρωγής".
Το τελευταίο αυτό στοιχείο, "μετατρέπει μια λανθασμένη εξιστόρηση των πραγμάτων σε έναν ύπουλο μύθο" σημειώνει το Spiegel. "Ο μύθος αυτός οξύνει τα πνεύματα σε μια στιγμή όπου το Grexit αποτελεί μια πραγματική επιλογή και η πλειοψηφία των Γερμανών για πρώτη φορά λαμβάνει θέση υπέρ αυτής της λύσης".
Και αν και "πολλά μπορεί κανείς να επιρρίψει στους Έλληνες πολιτικούς", ειδικά σ' αυτήν την περίπτωση, "η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης γίνεται κατανοητή" και "αδικεί κανείς την κυβέρνηση Τσίπρα, αν αντιμετωπίζει την άρνησή της να μειώσει τις συντάξεις ως απλή θρασύτητα".
Γιατί στη Γερμανία, "πάνω από 740.000 άνθρωποι άνω των 55 ετών, λαμβάνουν το επίδομα Hartz IV. Στην Ελλάδα, τι θα γίνει με τους μακροχρόνια άνεργους αυτής της ηλικίας;".
euro2day.gr

Σχόλια