Πρωτοβουλία για λύση από Μέρκελ – Γιούνκερ..

Του Τάσου Δασόπουλου

Μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και δανειστών με τον ρόλο του μεσολαβητή να παίζει στο προσκήνιο ο ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στο παρασκήνιο – όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργα.... – την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ.


Η γερμανίδα πολιτικός έχει ορίσει για σήμερα στην μια συνεδρίαση στην Ομοσπονδιακή Βουλή όπου θα κάνει ομιλία στην οποία θα αναφερθεί στην οποία θα αναφερθεί μεταξύ άλλων και την Ελλάδα.

Τούτο λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup. Η κ. Μέρκελ έχει ζητήσει την συνεδρίαση της Βουλής από την αρχή του μήνα και ενώ από τις 14 του μήνα το Γερμανικό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε θερινές διακοπές.

Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό την ίδια ημερομηνία που ορίστηκε η σημερινή ολομέλεια , έχει κλείσει και μια ακόμη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για το διήμερο 29-30 του μήνα.

Την ίδια ώρα ο κ. Γιουνκέρ ανέλαβε ακόμη μια πρωτοβουλία να πείσει κυρίως την ελληνική Κυβέρνηση να προσεγγίσει την πρόταση των δανειστών και να κλείσει το θέμα.

Στόχος του είναι να καταφέρει να δεσμευτεί η Ελληνική Κυβέρνηση σε ένα ελάχιστο ποσό περικοπών δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα από το 2015 ώστε να φανεί κάποια μετρίσιμη πρόοδος σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα αρχίσουν να γίνονται στο σύστημα καταβολής συντάξεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ένα δεύτερο σημείο το οποίο θέλει να έχει ο Λουξεμβούργιος πολιτικός για να διευκολύνει την συμφωνία είναι να μην προχωρήσει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για τις οποίες επιμένει τόσο πολύ η ελληνική Κυβέρνηση.

Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις εκτιμάται θα επιστρέψει στο τραπέζι κι το ΔΝΤ και πλέον η τελική συμφωνία θα γίνει στην πραγματικότητα θέμα ημερών.

Μέρος της συμφωνίας θα πρέπει να είναι και μια παράταση το ελληνικού προγράμματος για κάποιους μήνες προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για το κάθε θέμα.

Αυτό ίσως αναφερθεί στο σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου ώστε α οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους

Από πλευρά της Ελλάδας απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη συμφωνίας είναι να υπάρξει μια σαφής δέσμευση από τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους.

Ως γνωστό το θέμα θέτει επιτακτικά πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ και το μέλος τους εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ έχει πει πρόσφατα ότι μια ελάφρυνση στο χρέος δεν είναι πια ταμπού.

Συνεπώς και εδώ υπάρχει βάση συνεννόησης αν συμφωνήσει και το Βερολίνο το οποίο πάντως έχει πάψει το τελευταίο καιρό να αποκλείει το θέμα.

Όσο για το αναπτυξιακό πακέτο ο κ. Γιούνκερ έχει ήδη προτείνει την διάθεση 35 δις μέχρι και το 2020 για επενδύσεις στην Ελλάδα από το μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο των 300 δις ευρώ με το οποίο θέλει να συνδέσει την θητεία του.

Μια ακόμη απόδειξη της προσπάθειας επαναπροσέγγισης και συνέχισης του διαλόγου ήταν και η χθεσινή στάση της ΕΚΤ η οποία αύξησε κατά 1,1 δις ευρώ του ELA φτάνοντας την συνολική δανειοδότηση στα 84,1 δις ευρώ αναβάλλοντας για άλλη μια φορά την συζήτηση για το κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.

olympia.gr

Σχόλια