Αντιπρόεδρος του κόμματος "Η Αριστερά":Λύση με περικοπή χρέους, καμία μείωση σε συντάξεις & επενδυτικό πρόγραμμα

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς έχει πάρει τον χαρακτήρα «παρτίδας πόκερ χωρίς προηγούμενο» όπου οι δανειστές τηρούν μια στάση του «όλα ή τίποτα». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Η Αριστερά» σε συζήτηση με δημοσιογράφους στο Βερολίνο την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Θεσμών.
Συμφωνία με περικοπή χρέους

Κατά την άποψη της κ. Βάγκενκνεχτ, «με τα έως τώρα δεδομένα η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί το πρόγραμμα των δανειστών». Όχι μόνο επειδή δεν μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες θυσίες από τους έλληνες πολίτες. Οι περικοπές που ζητούνται θα σήμαιναν για την Ελλάδα βουτιά στην ύφεση. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα είχε ανάγκη από επιπλέον δάνεια για τα οποία θα πρέπει να εγγυηθούν οι χώρες της ευρωζώνης. Δεδομένου ότι το κόμμα «Η Αριστερά» εκπροσωπεί τους γερμανούς πολίτες δεν μπορεί να συμφωνήσει με προτάσεις που «συνιστούν κατάχρηση των χρημάτων των φορολογούμενων».
Παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με σιγουριά τη σκληρή στάση των δανειστών στις διαπραγματεύσεις. Αν δηλαδή επιδιώκουν να οδηγήσουν σε αποτυχία ένα αριστερό εγχείρημα διακυβέρνησης ή αν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στην Ελλάδα, θέλουν να επιβάλουν μια πολιτική λιτότητας. Πάντως, σε περίπτωση που οι δανειστές δεν δείξουν διάθεση για συναίνεση η Ζάρα Βάγκενκνεχτ συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε συμβιβασμούς: «Μια υποταγή θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα». Η ίδια πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί το πρόγραμμα των δανειστών με τη σημερινή του μορφή. Κατά την άποψη της μια λύση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει περικοπή του χρέους, καμία μείωση στις συντάξεις και ένα επενδυτικό πρόγραμμα. Η χρηματοδότηση του θα πρέπει να εξασφαλιστεί με έκτακτη εισφορά των 600 πιο πλουσίων οικογενειών της χώρας. Ως πρότυπο ανέφερε το γερμανικό παράδειγμα μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με τον ειδικό νόμο για τον «επιμερισμό των βαρών» (Lastenausgleichsgesetz) οι πιο εύποροι γερμανοί έπρεπε να εισφέρουν το 50% της περιουσίας τους.
http://www.dw.de

Σχόλια