Ιδού το ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ των μειώσεων μισθών και συνταξεων που ζήτησαν οι «θεσμοί»!

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο λαός και η παροιμία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στους πιστωτές της Ελλάδας.
Από χθες το απόγευμα οι θεσμοί διαμηνύουν ότι ουδέποτε πρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Μάλιστα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα.
Οι πιστωτές ωστόσο αυτοδιαψεύδονται μέσα από τα ίδια τους τα κείμενα και οι απαιτήσεις ρήξεις που προέβαλαν για μείωση των συντάξεων επιβεβαιώνονται μέσα από την επίσημη πρότασή τους προς την ελληνική αντιπροσωπεία.
Το κείμενο των «τριών θεσμών» υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και παραπέρα» (Reforms for the completion of the current programm and beyond) αποκαλύπτει ότι οι δανειστές ζήτησαν πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες, ντε φάκτο, οδηγούν σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ έως το 2018.
Η αποκάλυψη αυτή εκθέτει ευθέως και την Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της οποίας Μαργαρίτης Σχινάς υποστήριξε το πρωί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ από την Ελλάδα μείωση συντάξεων αλλά μόνον… «περικοπές της τάξης του 1% του ΑΕΠ στο κόστος τους ασφαλιστικού συστήματος».
Τι ζήτησαν οι δανειστές
Συγκεκριμένα, το κείμενο των πιστωτών ζητά ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό «που θα υιοθετηθεί άμεσα και θα στοχεύει εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016 και 2017».
«Αυτό», τονίζεται, « θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από μέτρα που θα καταργήσουν τις εξαιρέσεις και θα περιορίσουν σημαντικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θα αυξάνουν τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων και θα οδηγούν στην σταδιακή κατάργηση του έως το Δεκέμβριο 2018. Για να ολοκληρωθεί αυτό το πακέτο οι αρχές θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 να νομοθετήσουν περαιτέρω, προκειμένου να συνδέσουν τις ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές και να ενοποιήσουν τα Ταμεία».
Σ΄αυτό το πλαίσιο, οι πιστωτές ζητούν πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010. «Οι αρχές», τονίζεται στο έγγραφο, «θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα κριτήρια βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφ΄άπαξ που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση του 2012 , εκκρεμούσης της πρότασης για ένα εναλλακτικό πλαίσιο που θα επιτυγχάνει ισοδύναμες εξοικονομήσεις».
«Εισαγωγή νομοθεσίας που θα θέτει ισχυρά αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναπροσαρμογής των κυρώσεων, για οποιοδήποτε συνταξιοδοτείται μετά τις 30 Ιουνίου 2015. Μέσω ρύθμισης που θα ψηφιστεί άμεσα, όλα τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να φθάσουν σταδιακά στα 67 έτη έως το έτος 2025». Το, δε, πέναλτι που προτείνουν οι πιστωτές για την πρόωρη συνταξιοδότηση είναι 10% έναντι 6% που φέρεται να βρισκόταν στο τραπέζι μέχρι σήμερα.
Στο ίδιο έγγραφο ζητείται επίσης η ενοποίηση των ταμείων, η εισαγωγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους έως τον Δεκέμβριο του 2018.

newsbomb.gr

Σχόλια