«Αναδιάρθρωση χρέους για να συμφωνήσουμε» λέει τώρα το ΔΝΤ! Της κακομοίρας…

Αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκαλύπτει στο Reuters πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σημειώνοντας πως το Ταμείο «λέει την αλήθεια στους Ευρωπαίους απλά αυτοί δεν θέλουν να ακούσουν». Η εν λόγω διαρροή επιβεβαιώνει
και τον εκνευρισμό του ΔΝΤ με τη στάση της Ευρώπης. Βρυξέλλες και Βερολίνο διαμηνύουν, σε κάθε τόνο, πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του προγράμματος, ωστόσο το ΔΝΤ μέσω του δημοσιεύματος δημοσιοποιεί την βασική προϋπόθεση για τη παραμονή του σε ένα τρίτο πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, εάν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τονίζει ο εν λόγω αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο, ιδιαίτερα η πλευρά Σόιμπλε, έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχος και υπουργούς οικονομικών των χωρών – μελών της ευρωζώνης πως η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας δεν είναι ταμπού.
Όπως είπε στο Reuters πίσω από τις κουρτίνες τις διαπραγματεύσεις εξελίσσεται μια παρασκηνιακή συζήτηση για το ελληνικό χρέος. «Το ΔΝΤ πιέζει τους Ευρωπαίους για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δηλώνει και προσθέτει: «το Ταμείο μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και οι Ευρωπαίοι απλά δεν θέλουν να την ακούσουν».
Η ίδια πηγή σημειώνει πως το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως το κατάλληλο μίγμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα πρέπει να απαρτίζεται από το συνδυασμό μίας νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παροχής πρόσθετης βοήθειας. «Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μέσω μίας συνδυαστικής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μείωση των επιτοκίων, αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση των δημοσιονομικών στοιχείων» συμπληρώνει ο αξιωματούχος του Ταμείου.

TVXS.GR

Σχόλια