Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Η επίσκεψη Tσίπρα στη Μόσχα προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες..

Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα. Στην ΕΕ υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και ως εκ τούτου δεν σχολιάζουμε τις επισκέψεις ελλήνων υπευθύνων στη Ρωσία.
Αυτή ήταν η λακωνική απάντηση της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα την περασμένη εβδομάδα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο TASS. Εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ουσιαστικά αδιέξοδη την ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων έναντι της Μόσχας.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ωστόσο ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μόλις προ δύο εβδομάδων, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε εναντιωθεί επίσημα στις κυρώσεις, οι οποίες και παραμένουν σε ισχύ μέχρι να υλοποιηθεί η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. «Δεν γνωρίζουμε για αλλαγή στάσης κάποιας κυβέρνησης ως προς αυτό».
Η «φιλορωσική» ρητορική προκαλεί εκνευρισμό
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ουσιαστικά αδιέξοδη την ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων έναντι της Μόσχας
Η «φιλορωσική» όπως χαρακτηρίζεται, ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες. Θα τολμούσε άραγε η Αθήνα να αποστασιοποιηθεί από την επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή στο θέμα της Ουκρανίας θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω την κοινή εξωτερική πολιτική, προκειμένου να λάβει οικονομικά ανταλλάγματα από τη Ρωσία, αναρωτιούνται παρατηρητές;
Σαφής ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο επικεφαλής της ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χέριμπερτ Ρόιελ: «Το να είσαι μέλος της ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, και όχι κόλπα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία, μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του».
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι στο εξής η Ελλάδα δεν θα συνυπογράφει αυτομάτως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Θα πρέπει να μας ρωτούν, πριν λάβουν αποφάσεις», είπε στο TASS.
Εντούτοις είναι σαφές ότι αυτό συμβαίνει πάντα, ανταπαντούν ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις αυτές, όπως τονίζουν, απαιτούν ομοφωνία στα ευρωπαϊκά συμβούλια.
Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς
Ο έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι στο εξής η Ελλάδα δεν θα συνυπογράφει αυτομάτως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Όπως εκτιμάται, η ελληνική πλευρά δεν ελπίζει μόνον σε εμβάθυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε άρση ή περιορισμό των ρωσικών αντικυρώσεων σε βάρος ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η άρση των κυρώσεων αυτών είναι αποκλειστικά θέμα της Μόσχας, «το ζήτημα δεν αφορά μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», σχολιάζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Οι ίδιοι αναμένουν ότι η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αποσπάσει μειωμένες τιμές για ρωσικό φυσικό αέριο ή και διμερή δάνεια.
Εκτιμάται πάντως ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα είναι μάλλον ευνοϊκή και αντιμετωπίζεται θετικά από το Κρεμλίνο. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να ελπίζει ότι με την επόμενη ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας θα εναντιωθεί σε τυχόν διεύρυνση ή παράσταση της ισχύος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Στις 9 Μαΐου ο έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Μόσχα με αφορμή τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ακυρώσει τη συμμετοχή τους λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
Bernd Riegert / Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.