Ο Λάνθιμος πάει για Χρυσό Φοίνικα

Από τις Κάνες ξεκίνησε τη διεθνή καριέρα του ο Γιώργος Λάνθιμος, το 2009, τότε που ο άγνωστος «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο του σημαντικού παράλληλου προγράμματος «Un Certain Regard», για να γίνει σταδιακά μία από τις πιο συζητημένες και αναγνωρισμένες ταινίες του νέου ευρωπαϊκού κινηματογράφου,
να φτάσει και στην πεντάδα του Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
«Carol», του Τοντ Χέινς με την Κέιτ Μπλάνσετ |
Εξι χρόνια μετά ο Ελληνας σκηνοθέτης, που ζει πια και εργάζεται στην Αγγλία, επιστρέφει στην Κρουαζέτ. Αυτή τη φορά, όμως, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 68ου Φεστιβάλ των Κανών (13-24 Μαΐου) διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα με μια ταινία που είναι ήδη διάσημη. Ο Λάνθιμος δημιουργεί πια ειδήσεις. Το «The Lobster» (Ο Αστακός), η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, γυρίστηκε στην Ιρλανδία, είναι διεθνής συμπαραγωγή (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία), μιλά την αγγλική γλώσσα και έχει ένα εντυπωσιακό καστ: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Τζον Σι Ράιλι, Λεά Σεϊντού, Μπεν Γουίσο, Ολίβια Κόλμαν, αλλά και οι δικές μας Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια. Στο δημιουργικό τιμ της ταινίας είναι ακόμα δύο Ελληνες, ο διευθυντής φωτογραφίας Θύμιος Μπακατάκης και ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης. Η ελληνική πλευρά της παραγωγής είναι, φυσικά, η Faliro House Productions του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, ενώ συμμετοχή έχει και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η ταινία έχει ήδη εξασφαλίσει διανομή στο εξωτερικό, στην Ελλάδα θα βγει από τη Feelgood.
Ο Γιώργος Λάνθιμος, για ακόμα μια φορά σε συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου, έγραψε μια ιστορία στο γνωστό, μη ρεαλιστικό ύφος του. Δεν είναι τυχαίο που ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Κανών Τιερί Φρεμό, ανακοινώνοντας χθες τις επιλογές του για το διαγωνιστικό τμήμα (17 ταινίες, που δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 20), στάθηκε στο «Τhe Lobster» λέγοντας ότι είναι μία από τις ταινίες «που αγαπάμε κι ας μην τις καταλαβαίνουμε εντελώς».
Σε ένα κοντινό μέλλον οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι -σε διάστημα 45 ημερών- να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος, όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες τους.
«Μάκβεθ», του Τζάστιν Κούρτζελ με τους Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ |
Η ταινία του Λάνθιμου έχει σπουδαία παρέα στο διαγωνιστικό τμήμα. Αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε όνειρα για ένα βραβείο, ακόμα και το πιο μεγάλο. Αλλωστε την τελευταία φορά που ελληνική ταινία συμμετείχε στις Κάνες, πήρε και τον Χρυσό Φοίνικα -1998, «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
http://www.efsyn.gr

Σχόλια