Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015

Ο Πούτιν αναδεικνύει τις αδυναμίες της ΕΕ...(Γερμανικός τύπος)

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: 
«Η Ελλάδα είναι ένα μέλος της ΕΕ που χρειάζεται άμεσα βοήθεια, αλλά παράλληλα είναι και ένα κυρίαρχο κράτος. 
Θα μπορούσε κανείς να το ξεχάσει διαβάζοντας τα εχθρικά δημοσιεύματα που συνόδευσαν το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα. Ο Τσίπρας ....
έχει καθήκον να σώσει τη χώρα του από τη χρεοκοπία.
Σε αυτό ανήκει η καλή συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, των οποίων τη βοήθεια χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. Σε αυτό όμως συμπεριλαμβάνεται και το να βρει τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα του και αλλού».
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου
H Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Εάν η Αθήνα θέλει να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις χρειάζεται αγοραστές. Η Μόσχα ενδιαφέρεται για τα ελληνικά λιμάνια και για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπάρχει στην υποθαλάσσια περιοχή. Με αυτό τον τρόπο η Μόσχα θέλει να έχει μεγάλη πρόσβαση στην Ευρώπη στο μέλλον. Το ίδιο σημαντικό όμως είναι και το πολιτικό επίπεδο. Ο Πούτιν και ο Τσίπρας έχουν "διένεξη" με τις Βρυξέλλες. Ο Πούτιν εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Τσίπρας για το θέμα του χρέους.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τη στάση της Ρωσίας: «Αναμφισβήτητα η Ρωσία ελπίζει η Ελλάδα και άλλες αμφιταλαντευόμενες χώρες, από το μέτωπο των κρατών που επέβαλαν τις κυρώσεις, να αλλάξουν στάση. Δεν τίθεται θέμα, η απαγόρευση εξαγωγών έχει πολύ βαριές συνέπειες για την Ελλάδα. Και άλλες χώρες θα προτιμούσαν να ομαλοποιήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις άμεσα. Εντούτοις η αποφασιστικότητα των ευρωπαίων είναι ένα υψηλό αγαθό. Δεν θα έπρεπε να τεθεί σε κίνδυνο για χάρη βραχυπρόθεσμων συμφερόντων».
Η αυστριακή Die Presse παρατηρεί: «Εάν δεν υπήρχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπρεπε να τον εφεύρουμε: για το συμφέρον της Ευρώπης. Κανένας άλλος στην πάροδο των χρόνων δεν μας έδειξε τόσο απροκάλυπτα τις αδυναμίες μας. Όχι γιατί το ήθελε, ούτε γιατί είναι ο ίδιος τόσο σπουδαίος όσο νομίζει. Αλλά γιατί εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Το ότι η ΕΕ προειδοποίησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για πιθανή διαφοροποίηση του στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα είναι θεμιτό. Θα μπορούσε όμως κανείς να είναι και πιο χαλαρός, όπως δηλώνει και ο Γκέρνοτ Έρλερ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία. Η Μόσχα θα μιλούσε με την Ελλάδα για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και για την άδεια εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων – θέματα τα οποία δεν είναι τόσο προβληματικά. Και ακριβώς αυτές είναι οι προοπτικές που προσέφερε ο Πούτιν στον Τσίπρα».
Μαρία Ρηγούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.