Ο λοχίας της Ρόδου που έσωσε είκοσι ναυαγούς...

Για εύφημη μνεία  από το Στράτευμα αναμένεται  να προταθεί ο Λοχίας ΕΠΟΠ Αντώνης Ντεληγιώργης, που σύμφωνα με αυτόπτες μαρτύρες βούτηξε στα νερά στο Ζέφυρο Ρόδου και βοήθησε να σωθούν περί τους 20 πρόσφυγες  όταν το ξύλινο δουλεμπορικό τσακίστηκε στα βράχια.
Ο Επαγγελματίας Οπλίτης...

που κατάγεται από την Λέρο και υπηρετεί στην Ρόδο, είναι ένας από τους ψύχραιμους και με αυταπάρνηση περαστικούς που αμέσως  έπεσαν στα κρύα νερά για να βοηθήσουν τους παράνομους μετανάστες που κινδύνευαν  μερικές δεκάδες μέτρα από την ακτή- ενώ τρεις από αϊτούς πνίγηκαν.
Ο ΕΠΟΠ, όπως όλοι λένε,με μιας έβγαλε την μπλούζα του, βούτηξε  και λόγω  γνώσεων και θάρρους πρωτοστάτησε καταφέρνοντας να σώσει 20 από τους ναυαγούς .Η δε φωτογραφία του την ώρα που προσπαθούσε να σώσει μία από τις ναυαγούς έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τον γύρο του διαδικτύου.
«Έπινα καφέ με φίλους, όταν ξαφνικά άκουσα φωνές. Αμέσως μετά είδα ασθενοφόρα και περιπολικά. Όταν έφτασα, αυτό που αντίκρισα ήταν εφιαλτικό. Η θάλασσα ήταν γεμάτη από τα συντρίμμια του παλιού ξύλινου σκάφους. Οι ναυαγοί ήταν σκορπισμένοι, άλλοι αριστερά, άλλοι δεξιά. Κάποιοι είχαν γαντζωθεί σε ό,τι υπήρχε και επέπλεε και εκλιπαρούσαν σε βοήθεια. Ορισμένοι προσπαθούσαν να κολυμπήσουν, όμως τα ισχυρά ρεύματα που υπάρχουν στη περιοχή δεν τους άφηναν να προσεγγίσουν την ακτή. Αλλά και τα κοφτερά βράχια τούς εμπόδιζαν» περιγράφει o Αντώνης Ντεληγιώργης, σύμφωνα με την εφημερίδα ''δημοκρατία''.
Η θάλασσα ήταν γεμάτη από το πετρέλαιο του δουλεμπορικού και η μυρωδιά ήταν αποπνικτική. Κατάφερε, ωστόσο, να φτάσει κάποιους από τους ναυαγούς, που βρίσκονταν πάνω σε μια σανίδα. Ομως ήταν δύσκολο να τους μεταφέρει στη στεριά, καθώς βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού.Μέσα από την αφήγησή του προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία  που συνθέτουν την όλη εικόνα.
Όπως και η σεμνότητα του νεαρού που δεν παραλείπει να πει ότι τον βοήθησαν και άλλοι:
«Υπήρχε και μια γυναίκα 9 μηνών έγκυος, την οποία με βοήθησαν και άλλοι να βγάλω έξω. Με το ζόρι, στην αρχή, κατάφερα να μεταφέρω δυο τρία άτομα στη στεριά. Ήταν καμιά δεκαριά στο ίδιο σημείο. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας 40χρονος άνδρας, που ανέπνεε με δυσκολία. Είχε σχεδόν χάσει τις αισθήσεις του. Αργότερα έμαθα ότι, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, τελικά δεν τα κατάφερε. Εκείνο που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εικόνα του παιδιού που ανασύρθηκε νεκρό στα χέρια ενός διασώστη» περιγράφει σοκαρισμένος.
Παράδειγμα για μίμηση
Ο ΕΠΟΠ υπηρετεί στο Στρατιωτικό Πρατήριο Ρόδου στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου και εκείνη την ήμερα ήταν εκτός υπηρεσίας. Σήμερα στο ΓΕΣ, όπως και στην Ρόδο,  συζητούσαν πολλοί το περιστατικό  και σημείωναν ότι θεωρείται βέβαιο πως η μονάδα του μέσω του ανώτερου Σχηματισμού θα τον προτείνει στον Αρχηγό ΓΕΣ κ. Τελλίδη για εύφημο μνεία. Κάτι που  όσο και αν για τους ''απέξω'' μπορεί να είναι μια λεπτομέρεια, ωστόσο πρέπει να γινονται και ως ηθική ανταμοιβών αλά κυρίως ως παραδείγματα για μίμηση.
Πηγή: news4people.gr

 

Σχόλια