Να σταματήσουμε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συστήνει γερμανικό περιοδικό..τυχαίο;;

Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι σοσιαλιστικά πειράματα» το εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche σημειώνει
Οι Έλληνες πιστεύουν προφανώς ότι η Ευρώπη θα τους βοηθήσει εν τέλει, ό,τι κι αν κάνουν. Παράλληλα πολλοί Γερμανοί θεωρούν ότι ένα Grexit
δεν θα ήταν κακή επιλογή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Όμως και οι δύο πλευρές κάνουν λάθος. 18 από τις 19 κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι πεπεισμένες ότι ένα Grexit δεν θα προκαλούσε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Η άποψη αυτή στέκει διότι οι χώρες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα οικονομικά τους προβλήματα. Ένα αόρατο τείχος μοιάζει να χωρίζει πλέον την Ελλάδα από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις (…). Με άλλα λόγια η Ελλάδα είναι απομονωμένη. Σε περίπτωση που η χώρα δεν σεβαστεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική στήριξη δεν θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των εταίρων. Η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το πιθανότερο, θα βγει από το ευρώ. Θα κοπεί νέο νόμισμα, το οποίο κανένας Έλληνας δεν θέλει. Με μια 'μαλακή δραχμή' oι μισθοί θα μειωθούν δραστικά και οι καταθέσεις θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Αποτέλεσμα: τα μεσαία στρώματα θα οδηγηθούν στην ανέχεια.
Αργεντινή της Ευρώπης
To μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός ευρωζώνης και όχι εκτός
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η πλάνη των Γερμανών είναι λιγότερο προφανής από εκείνη των Ελλήνων, αλλά εξίσου σημαντική. Πολλοί γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί θεωρούν ότι με ένα Grexit και την υποτίμηση του νέου νομίσματος η Ελλάδα θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Πρόκειται ωστόσο για ψευδαίσθηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής τα τελευταία πέντε χρόνια το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30%, στο επίπεδο της μισθολογικής «φούσκας» τέλη της περασμένης δεκαετίας. Όσον αφορά την προσαρμογή εισοδημάτων και μισθών το πιο δύσκολο μέρος του δρόμου έχει διανυθεί. Το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις, να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα θα έθετε σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί. Για χρόνια ίσως και δεκαετίες η Ελλάδα θα γινόταν η Αργεντινή της Ευρώπης.
......
Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια της πρόωρης συνταξιοδότησης και της δημιουργίας άχρηστων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. 
Ταυτόχρονα να σταματήσει να αναζητεί την σωτηρία της στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ...
η οποία δεν έχει νόημα χωρίς οικονομική ανάπτυξη. 
Αντ΄ αυτού η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί τις υποχρεώσεις της, να επιδιώξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς όμως ο προϋπολογισμός να υπόκειται σε λεπτομερή έλεγχο από το εξωτερικό. 
Κύριος στόχος θα είναι ωστόσο η ανάπτυξη.
Είναι επίσης σαφές ότι το όνειρο μελών του ΣΥΡΙΖΑ για μια σοσιαλιστικού τύπου οικονομία θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, όπως άλλωστε και το αίτημα για κούρεμα του χρέους. Ένα τέτοιο πακέτο μέτρων προϋποθέτει μια θαρραλέα πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, καθώς και μια ρεαλιστική αντιμετώπιση της πολιτικής αυτής από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Σχόλια