Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Spiegel: Κα Μέρκελ σταματήστε την παράλογη πολιτική για την Ελλάδα...

Με νέο του άρθρο-ανοικτή επιστολή στην Α. Μέρκελ στο περιοδικό Der Spiegel, o Jakob Augstein καλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει βήματα για την ενοποίηση της Ευρώπης και να σταματήσει την παράλογη πολιτική που ακολουθεί στην Ελλάδα.
Ο Γερμανός αναλυτής και εγγονός του ιδρυτή του γνωστότερου γερμανικού περιοδικού περιγράφει με μελανά χρώματα τα αποτελέσματα της πολιτικής του Βερολίνου στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η Γερμανία λέει "ναι" στο Ευρώ και "ναι" στις εξαγωγές, αλλά "όχι" στην πολιτική ενοποίηση. Αυτό, σε βάθος χρόνου, είναι μια ανοησία.
Ο Αugstein εγκαλεί την Α. Μέρκελ για την πολιτική της στην Ελλάδα. Την κατηγορεί ότι επέτρεψε την υπονόμευση του πνεύματος ειρήνης που ίδρυσε την Ε.Ε., αφήνοντας τον εθνικισμό να επιστρέψει.
Ένα παράδειγμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε το 2011, σύμφωνα με τις οποίες "δεν μπορούμε στην Ευρώπη ο ένας να έχει όλη την ώρα διακοπές κι ο άλλος να μην έχει σχεδόν καθόλου".
Όμως ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ 2039 ώρες το χρόνο, ενώ οι Αμερικανοί 1786, οι Ιταλοί 1786 και οι Γερμανοί μόλις 1405, απαντά ο Augstein.
Αναφερόμενος μάλιστα στη μελέτη του Gustav Horn προσθέτει ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει κάτω από την τελείως ανισόρροπη πολιτική λιτότητας έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ, τα φτωχά νοικοκυριά 86% του εισοδήματός τους ενώ τα πλούσια μόνο 20%.
Η ανεργία ανέβηκε από το 7,6 στο 26% και στους νέους είναι στο 44%. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα μακροοικονομικό νόημα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Η Α. Μέρκελ έχασε την ευκαιρία να κάνει μια χειρονομία συμφιλίωσης με την Ελλάδα όταν συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα, τονίζει ο αρθρογράφος. Κι έχασε παράλληλα την ευκαιρία να μιλήσει με περισσότερη θέρμη για μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, κάνοντας κοινότοπες δηλώσεις για το πόσο πολύτιμη είναι η Ε.Ε. και πόσο θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να την πάει παρακάτω...
Η Γερμανία έχει να υπάρξει τόσο δυνατή στην Ευρώπη από το... τρίτο Ράιχ, γράφει χαρακτηριστικά ο Augstein, και αυτή της τη δύναμη θα πρέπει να την αξιοποιήσει για να ενώσει την Ευρώπη. Η Μέρκελ είναι ήδη στην τρίτη της θητεία. Κι όπως παραδέχονται και οι πιο ισχυροί της αντίπαλοι, θα μπορούσε να κερδίσει και μια τέταρτη.
Αλλά τι σημασία έχει μια τέταρτη θητεία όταν συγκριθεί με μια θέση στην Ιστορία ενοποίησης της Ευρώπης; Ένα είναι σίγουρο λέει ο Augstein: και τα δύο δεν γίνονται. Αν αποφασίσει να γίνει «μητέρα» μιας περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης, οι Γερμανοί δεν θα την επανεκλέξουν.
Κι καταλήγει: "Ε, και; Φανταστείτε να μπείτε στο Πάνθεον των Ευρωπαίων ηγετών για την ενοποίηση της Ευρώπης, όπως ο Κολ για την ενοποίηση της Γερμανίας. Βάλτε τα θεμέλια για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.