Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Ανυπόφορη η πολιτική λιτότητας της ΕΕ...

Με αφορμή την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία ο γαλλογερμανός πολιτικός Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος των ευρωπαίων Πρασίνων, τάσσεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Θεωρεί ότι στη διένεξη με την ΕΕ για το ζήτημα του χρέους η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται «απολύτως φυσιολογικά».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία dradio
ο ευρωβουλευτής και ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων δεν διατυπώνει ενστάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Τονίζει ωστόσο ότι «είναι ζήτημα ταχύτητας και χρόνου. Ορθά η κυβέρνηση επιδιώκει κατ΄ αρχήν να θέσει τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της φτώχειας που πλήττει τη χώρα. Όταν ζητάς μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση, ας πούμε, της φοροδιαφυγής θα πρέπει να σκεφτείς πόσο χρόνο χρειάστηκε η γερμανική κυβέρνηση, για παράδειγμα, για το ζήτημα αυτό. Ακόμα οι προσπάθειές της δεν έχουν ολοκληρωθεί για την πάταξης της φοροδιαφυγής στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι ευρύτατες και πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν».
Αδύνατη επιπλέον περικοπή μισθών
Δραματικές οι επιπτώσεις της λιτότητας στον ελληνικό πληθυσμό
Η αντίσταση κατά της πολιτικής λιτότητας δεν είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο. Τόσο στην Ισπανία το κίνημα Pοdemos, όσο και στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αμφισβητούν την ορθότητα της πολιτικής αυτής. Ο Κον Μπεντίτ επικρίνει την πολιτική της ΕΕ: «Η πολιτική της ΕΕ είναι λανθασμένη τουλάχιστον εν μέρει. Και νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα το οποίο η γερμανίδα καγκελάριος δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική λιτότητας εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια είναι για ορισμένες χώρες ανυπόφορος. Θεωρώ, ωστόσο, ότι ανυπόφορη είναι και η γερμανική κοινή γνώμη που ζητά συνεχώς λιτότητα χωρίς να συνειδητοποιεί τι σημαίνει αυτό για τον πληθυσμό».
Στο γερμανικό, και όχι μόνο, επιχείρημα ότι θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα ή να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, με άλλα λόγια να υπάρχει αντάλλαγμα για τις πιστώσεις, ο γαλλογερμανός πολιτικός απαντά: «Θα πρέπει να εξεταστεί αν οι συμφωνίες ήταν πράγματι σωστές. Αυτό είναι προς το παρόν ένα από τα προβλήματα. Δεδομένοι ότι οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 30 με 40%, δεν είναι δυνατή η επιπλέον περικοπή τους. Πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό. Εδώ στη Γερμανία ο κόσμος αντιδρά εντονότατα όταν δεν αυξάνονται οι μισθοί».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (dradio)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.