Νέα πρόκληση : “Ο Τσίπρας είναι ή υπολογιστής ή ηλίθιος”

“O Τσίπρας είναι είτε τρομερά υπολογιστής ή τρομερά ηλίθιος”. Στο μυαλό... του Έλληνα πρωθυπουργού προσπαθεί να μπει το think tank Eurointelligence, με αφορμή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.


Τη στιγμή που η Ελλάδα ζητάει βοήθεια από τη Γερμανία, επαναφέρει το θέμα των αποζημιώσεων, αναφέρει το άρθρο. “Η υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη” υποστηρίζει και συνεχίζει σε επιθετικό τόνο:

«Είτε είναι τρομερά υπολογιστής, είτε τρομερά ηλίθιος. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου πως θα διεκδικήσει από το Βερολίνο τις πολεμικές αποζημιώσεις. Και αυτή η δήλωση έρχεται σε συνάφεια με την αντίστοιχη απειλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας ότι θα δώσει το "πράσινο φως" για την κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ως αποζημίωση για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η προκλητική ρητορική σημαίνει πως είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε φάση προεκλογικής εκστρατείας και είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις επιπτώσεις, όποιες και αν είναι αυτές, είτε ότι λαμβάνουν την υποστήριξη της Γερμανίας ως δεδομένη». 

Το Eurointelligence επικαλείται τις πηγές του Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η περιβόητη ψηφοφορία στην Bundestag για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν ήταν τόσο εύκολη όπως φάνηκε από την άνετη πλειοψηφία επί του θέματος και το “ναι” ήταν αποτέλεσμα της δημοφιλίας της Μέρκελ.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε “νικητή” και “ηττημένο” στη διαμάχη της Ελλάδας με τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα ο ηττημένος θα είναι η Ελλάδα: «Η δική μας ανάγνωση είναι ότι η υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη. Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να βρεθεί υπό πίεση. Είναι σαφές πως ο Τσίπρας λέει κάποια πράγματα για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αυτού του είδους η διπλωματία δεν μπορεί να τελειώσει με καλό τρόπο. Κάποιος θα είναι ο ηττημένος από αυτή τη διαμάχη, ή πιο σημαντικά, θα λογίζεται ως ηττημένος. Ο ηττημένος, πιθανότατα, θα είναι η Ελλάδα – εκτός και αν όλο αυτό είναι μέρος ενός πλάνου που σκοπό έχει να προβοκάρει την Ευρωζώνη για να συμβεί ένα Grexit. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ένα plan B που να μπορεί να δουλέψει – μόνο που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να διαθέτει τέτοιο”.

Σχόλια