Μειώθηκαν οι πωλήσεις όπλων των Γερμανών και ζορίζονται..


Μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων με μερίδιο αγοράς 31 % παραμένουν οι ΗΠΑ. Κατά το διάστημα 2010-2014 μάλιστα και σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές όπλων κατά 23 %.
Όπως επισημαίνει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης του SIPRI Ζίμον Βέζεμαν:
«Οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες μειώνονται συνεχώς και έτσι η αμερικανική βιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο στις εξαγωγές, όχι εν είδει αναζήτησης ενός πρόσθετου μπόνους αλλά ως ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς της».
Και η Ρωσία στρέφεται στις εξαγωγές
Μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παραμένουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν Ρωσία, Κίνα, Γερμανία και Γαλλία
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ρωσία με 27 % των παγκόσμιων εξαγωγών, που κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 37 %. «Μετά τον πόλεμο στη Γεωργία», σχολιάζει ο Γιαν Γκρέμπε από το Ινστιτούτο για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη BICC της Βόννης, «η ρωσική πολιτική δρομολόγησε ένα εκτενές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τόσο για τη βιομηχανία όσο και για το στρατό. Εν τω μεταξύ όμως η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η στρατηγική αυτή να υλοποιείται μόνον εν μέρει».
Με συνέπεια να επενδύει και η Ρωσία όλο και περισσότερο στις εξαγωγές, σύμφωνα με τον ειδικό.
Κίνα, Γερμανία και Γαλλία ακολουθούν με περίπου 5% έκαστη, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται έκτο με 4%.
Τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πλέον η Κίνα
Η Κίνα κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές όπλων κατά 143 %
Ανακατατάξεις στον παγκόσμιο εξοπλιστικό χάρτη προκαλεί η Κίνα, που την πενταετία 2010-2014 κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές όπλων κατά 143 %, εκτοπίζοντας τη Γερμανία από την τρίτη θέση των μεγαλύτερων εξαγωγέων. Όπως εξηγεί ο Ζίμον Βέζεμαν: «Η Κίνα είναι ένα είδος discounter σε όπλα. Ό,τι αγοράζεις από την Κίνα είναι συχνά λίγο φθηνότερο από ό,τι αλλού». Αν και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το Πεκίνο έχει εκσυγχρονίσει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική του τεχνολογία, συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά των συστημάτων της Δύσης.
Οι γερμανικές εξαγωγές αντίθετα μειώθηκαν την τελευταία πενταετία κατά 43 %. Εντούτοις το 2014 η Γερμανία έλαβε μεγάλες παραγγελίες από τις χώρες της Εγγύς Ανατολής. Σημαντικότεροι αγοραστές γερμανικών όπλων είναι οι ΗΠΑ με 11%, το Ισραήλ με 9 % και η Ελλάδα με 7 %.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων είναι η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου μάλιστα αύξησαν τις εισαγωγές τους κατά 71%. Αντιθέτως στην Ευρώπη οι εισαγωγές μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 36 %. Η εικόνα δεν αποκλείεται όμως να αλλάξει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Κώστας Συμεωνίδης (DW, dpa)

Σχόλια