Νίκος Κοτζιάς : «Πολιτική λύση» στο θέμα των αποζημιώσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς -προετοιμάζοντας τη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία- συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα ήταν η βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα αναμφισβήτητα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε από κοινού στην Ευρώπη να διαβρώσουν τα ισχυρά θεμέλια των γερμανοελληνικών σχέσεων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά το τέλος της συνάντησης. «Οφείλουμε να θέσουμε από κοινού ως προτεραιότητα το να μην πάει χαμένη η μεγάλη δυνατότητα της συνεργασίας μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων και το να ενισχύσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάγερ, για να καταλήξει: «Συμφωνήσαμε να κάνουμε μαζί απογραφή των διμερών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και να συζητήσουμε για την περαιτέρω εξέλιξή τους στο μέλλον».
Αναφερόμενος στον σκοπό της συνάντησης, η οποία είναι η δεύτερη των δύο υπουργών στο Βερολίνο σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε την Παρασκευή πως οι δύο υπουργοί «είναι πεπεισμένοι ότι στην σημερινή κατάσταση αξίζει κάθε προσπάθεια συμβολής στην αποκλιμάκωση των συζητήσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Υπάρχουν δύσκολα θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες όμως βρίσκονται παραδοσιακά σε φιλική εταιρική σχέση. Σε αυτό το πνεύμα θέλουν οι δύο υπουργοί να διαβουλευθούν για το πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί εποικοδομητικά η συνεργασία μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας». 
«Πολιτική λύση» στο θέμα των αποζημιώσεων
«Η Αθήνα θέλει συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Sueddeutsche Zeitung η οποία θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Σύμφωνα με προδημοσιευόμενα αποσπάσματα, ο κ. Κοτζιάς τάσσεται περισσότερο υπέρ μιας πολιτικής παρά μιας νομικής λύσης για τις επανορθώσεις, στην οποία θα μπορούσε να συμβάλει μια Επιτροπή Ελλήνων και Γερμανών ειδικών.
«Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθούν δρόμοι να συζητήσουμε με τη Γερμανία λογικά για συγκεκριμένα προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοτζιάς και προτείνει τη σύσταση Επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες: «Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ η εφημερίδα επισημαίνει ότι το θέμα του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου για τη Νεολαία που ιδρύθηκαν το 2014 επρόκειτο να απασχολήσουν μεταξύ άλλων και την αποψινή συνάντηση των δύο υπουργών.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε ένα «κούρεμα», αλλά χωρίς συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ περιγράφει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως έναν «πολύ λογικό άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον της Ευρώπης». Προσθέτει δε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα - επειδή θα μπορούσαν έτσι «εκατομμύρια άνθρωποι» από τη Μέση Ανατολή να πάρουν τον δρόμο για τον Βορρά.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «οι αριθμοί για τις συντάξεις στην Ελλάδα οι οποίοι κυκλοφορούν στους κύκλους των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ένταση στην πλευρά CDU και CSU, καθώς αποδεικνύουν ότι για πολλούς η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι λένε οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας.
«Βάσει αυτών των αριθμών, η σύνταξη του Δημοσίου ενός Έλληνα βρίσκεται, παρά τις μειώσεις, σχεδόν στα γερμανικά επίπεδα. Μιλούν για 1100 ευρώ και, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού, ακόμη και για 1240 ευρώ μηνιαίως. Στην (δυτική) Γερμανία, ένας συνταξιούχος ο οποίος εργάστηκε 45 χρόνια και είχε εισόδημα κοντά στον μέσο όρο λαμβάνει σχεδόν 1290 ευρώ μηνιαίως», αναφέρει η SZ.
http://www.efsyn.gr

Σχόλια