ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Σύμφωνα με ακριβέστατες πληροφορίες μας, έχει ξεσπάσει πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και μεγάλου αριθμού Σωματείων, μελών της ΕΟΑΒ. Ως ακροτελεύτιο γεγονός αυτής της διαμάχης μέχρις εσχάτων,
είναι μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε προ ολίγων ημερών το αθλητικό σωματείο “Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Χαλανδρίου” κατά του 16μελούς ΔΣ της ΕΟΑΒ και προεξέχοντος του Προέδρου της Πύρρου Δήμα. Του Ολυμπιονίκη μας και πρώην Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις Βουλευτικές εκλογές του 2012. Ο οποίος δεν τιμήθηκε με την ψήφο των πολιτών της Β΄ εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κατά τις πρόσφατες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Τα 27 αθλητικά σωματεία από την Επικράτεια, τα οποία είναι άνω του 50% της δύναμης της Ομοσπονδίας (επί συνόλου 53), κατηγορούν τη διοίκηση της ΕΟΑΒ για κατάχρηση εξουσίας, πλημμελή τρόπο διοίκησης της Ομοσπονδίας με σοβαρές δυσλειτουργίες και διοικητική αδράνεια καθώς επίσης, για μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων (Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου) με θέμα σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Όπου η πλευρά των μηνυτών ζητούσε για όλα τα παραπάνω: α) Την παύση του ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής β) την Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, και γ) τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής!!
Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις, ήταν η συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς που κατάθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΑΒ Νικόλαος Δεπούντης, στις 19 Δεκεμβρίου 2014 στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών (αρ. πρωτ. 3093). Όπου ζητούσε να ενεργήσει για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν δημοσιεύματα στον ελληνικό και τον αλβανικό Τύπο, της συμμετοχής μέσω συμβολαίου με άλλη χώρα, Ελλήνων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας!!
Πιο συγκεκριμένα: Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Άρσης Βαρών που διεξήχθη στο Καζακστάν το Νοέμβριο του 2014, δυο Αλβανοί αθλητές “πιάστηκαν” ντοπαρισμένοι και τα μετάλλιά τους τα πήραν Έλληνες αθλητές. Αυτό ήταν το θέμα που άνοιξε από πλευράς Αλβανικής Ομοσπονδίας τους ασκούς του Αιόλου και ακολούθησαν φοβερές και ατιμωτικές κατηγορίες κατά του Λεωνίδα Σαμπάνη – πρώην Ολυμπιονίκη με τα Εθνικά μας χρώματα – τεχνικού διευθυντού στην Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, σύμφωνα και με δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας και πρώην Βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα. Ένα μέρος αυτής της σφοδρής αντίδρασης του προέδρου της Αλβανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Ελέζ Γκιόζα, σας παραθέτουμε παρακάτω (οι δηλώσεις φιλοξενήθηκαν στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της Αλβανίας Top Channel): «Υπεύθυνος για τα θετικά δείγματα των Αλβανών Ντανιέλ Γκοντέλι και Χουσεΐν Πουλάκου σε στανοζολόλη είναι ο Λεωνίδας Σαμπάνης, που είχε αναλάβει επίσημα θέση ομοσπονδιακού προπονητή της Αλβανίας και υπό τις οδηγίες του προπονούνταν οι αθλητές που βρέθηκαν θετικοί». Προχωρώντας στις καταγγελίες του ισχυρίστηκε πως: «…υπάρχουν και χαρτιά που αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Σαμπάνης είναι προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών της Αλβανίας και υπάρχει συμβόλαιο. Είχαμε συναντηθεί και μου εγγυήθηκε ότι οι αθλητές μας είναι αθώοι. Ήλεγχε τρεις Ελληνες αθλητές και τρεις Αλβανούς και οι δικοί μας είναι θετικοί. Το συμβόλαιο με αυτόν περιλάμβανε προπόνηση στο Ελληνικό Ολυμπιακό Κέντρο, ιατρική φροντίδα, αποκατάσταση και εγγύηση ότι δεν θα είχαν προβλήματα με ντόπινγκ. Αναρωτιέμαι: ποια χώρα ήθελε να μας βλάψει; Νομίζω ότι είναι η Ελλάδα αυτή που μας ζήλευε, αλλά αυτό θα το αφήσουμε για μετά».
Όπως διαπιστώνουμε από τις παραπάνω δηλώσεις η Αλβανία προτίθεται να δώσει και πολιτικές διαστάσεις σε ένα ζήτημα που ούτως ή άλλως είναι πολύ σοβαρό και ενταφιάστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και την ΕΟΑΒ. Και είναι από μόνο του μέγα θέμα, από τη στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος της ΑΟΑΒ ισχυρίζεται πως ο Ολυμπιονίκης μας Λεωνίδας Σαμπάνης, είχε συμβόλαιο μαζί τους για να προπονεί τους Αλβανούς αθλητές ως αρχιπροπονητής. Και θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε ευαισθητοποιηθεί ο αρμόδιος Υπουργός για να λάμψει την αλήθεια, εφ΄ όσον ο Σαμπάνης είναι αξιωματικός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πόσο μάλλον, όταν όλοι γνωρίζουμε πως οι αρσιβαρίστες της Εθνικής Αλβανίας προπονήθηκαν επί δυο μήνες το περασμένο καλοκαίρι στη Νίκαια και φιλοξενήθηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά, μαζί με τους Έλληνες αρσιβαρίστες. Και όταν ο Ελέζ Γκιόζα ισχυρίζεται ότι αυτή η φιλοξενία έγινε με πρωτοβουλία του Λεωνίδα Σαμπάνη!! Πρέπει επίσης, να μάθουμε εάν αυτό το συμβόλαιο ήταν επί αμοιβή ή έγινε στο πλαίσιο των διαχρονικών καλών σχέσεων που έχει ο Λεωνίδας Σαμπάνης καθώς και ο Πύρρος Δήμας με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντυ Ράμα!! Άμεσα λοιπόν, θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση από τη στιγμή που ρεπορτάζ από αλβανικά μέσα αναφέρουν για συνάντηση Σαμπάνη – Γκιόζα πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα!!
Συμπερασματικά, θα θέλαμε να γνωρίζουμε, αν είναι ενήμερος για όλα τα παραπάνω ο νέος αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. Και εάν ναι, τι ακριβώς προτίθεται να κάνει γι΄ αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα; Που δεν αφορούν μόνο τον αθλητισμό μας, αλλά εμπλέκονται και ζητήματα, εξόχως ευαίσθητα της εξωτερικής μας πολιτικής!!


Σχόλια