Το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αναρτήθηκε για διαβούλευση στο "opengov.gr" το σχέδιο νόμου σχετικά με τις “Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας”
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου αφορά επείγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας που αφορούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, καθώς και σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών θεμάτων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση , στις διατάξεις του πρώτου κεφαλαίου επισημαίνεται ότι λόγω της επιδεινούμενης κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία χρόνια, της διαρκούς μείωσης μισθών, της έκρηξης της ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων, της πραγματικής αδυναμίας των πολιτών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεων τους και της συσσώρευσης ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών, προτείνεται το σχετικό σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ρύθμιση αυτή είναι μέρος μιας πολιτικής αναγκαίας και μη επιδεχόμενης αναβολής, η οποία στοχεύει στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας κα των πολιτών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο νόμουληξιπρόθεσμα χρέη ως την 1 Μαρτίου 2015 θα μπορούν να υπάγονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων. Πρόκειται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως και την 1 Μαρτίου 2015.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν ο φορολογούμενοι έως τις 26 Μαΐου ενώ ως τις 27 Απριλίου θα μπορούν να αξιοποιήσουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή διάταξη που προβλέπει ότι όσο μέρος της αρχικής οφειλής εξοφληθεί άλλο τόσο από τις προσαυξήσεις διαγράφεται.
Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις εξόφλησης του χρέους που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Παράλληλα, η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται σε 20 ευρώ, καταργείται η επιβάρυνση με τόκους για οφειλές εντός ρύθμισης έως 5.000 ευρώ ενώ για υψηλότερα ποσά ο ετήσιος τόκος περιορίζεται σε 3%. Στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης η μηνιαία προσαύξηση ορίζεται σε 0,25%.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου εδώ

Σχόλια