Ο Τούρκος δεν θέλει τον "Γερμανό του" αλλά τον "Ρώσο του"...

Η όρεξη και η τουρκική βουλιμία ξεκίνησαν λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα στις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα
Ο Τούρκος οσμιζόταν ότι έρχονται εκλογές στην Ελλάδα και στην συνέχεια δυνατή κόντρα με την Γερμανία.
Και έτσι τολμάει και κάνει την ανεκδιήγητη δήλωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου..
κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια προχώρησε σε μια δήλωση-σοκ σύμφωνα με την οποία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Όλα τα άλλα τα συζητάμε»!
Σε δυο τρεις μήνες την σκυτάλη την παίρνουν οι ¨οθωμανικές δεξαμενές σκέψης¨ που έχουν ταγγίσει από την παλιοκαιρία.
¨Το τουρκικό Ινστιτούτο, «Τουρκία -21ος αιώνας», το οποίο θεωρείται ως επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών με άρθρο του προέδρου του και στενού φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν, καθηγητή πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ, προσδιορίζοντας το τι πρέπει να κάνει η Τουρκία σε ότι αφορά το Αιγαίο ξεκαθαρίζει ότι «Θα προχωρήσει άμεσα στην διεκδίκηση των απολεσθέντων 16 νησιών του Αιγαίου τα οποία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή».
Στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα 16 νησιά τα οποία κατονομάζονται με την τουρκική τους ονομασία: Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık.
Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία «κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα» οπως αναφέρει ο συνεργάτης του Ρ.Τ.Ερνττογάν.¨ http://mikroskopio.gr/
Το θεωρητικό αυτό υπόστρωμα από το ανωτέρω think tank ουσιαστικά επικαιροποιήθηκε στην τουρκική Βουλή ανήμερα της Εθνικής Επετείου μας.
¨Νέα θρασύτατη πρόκληση από την Τουρκία. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ισμέτ Γιλμάζ, με ομιλία του στη Βουλή έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας 16 ελληνικών νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και επεσήμανε πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει αυτά τα νησιά ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. ¨
¨ Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι στις 25 Μαρτίου ημέρα της Εθνικής μας Επετείου μας κατέθεσαν επερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, İsmet Yılmaz οι βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας σχετικά με την «παράνομη», όπως υποστηρίζουν, κατοχή από την Ελλάδα 16 νησιών και νησίδων στο ανατολικό Αιγαίο.¨ / http://ereunitiko.blogspot.gr/
Μάλλον οι Τούρκοι δεν θυμούνται την Συνθήκη της Λοζάνης ή θέλουν να ¨γράψουν¨ κάποια καινούργια Συνθήκη ή σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θέλουν να εξυπηρετήσουν πέρα από τα στενά συμφέροντα τους και ευρύτερους γεωπολιτικούς σκοπούς.
Θέτοντας τέτοια ζητήματα-διεκδικήσεις ουσιαστικά επιθυμούν να ¨στενέψουν¨ τους διαδρόμους ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και πέρα από την δημιουργία ζωτικού χώρου θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας .
Ποιον θέλουν να δυσκολέψουν ή μάλλον να ¨πνίξουν¨;
Μα φυσικά τα Ρωσικά πλοία είτε είναι πολεμικά είτε είναι δεξαμενόπλοια-εμπορικά-μεταφορικά που θέλουν να ελλιμενίζονται στα Λιμάνια της φίλης και συμμάχου Αιγύπτου . Στην συνέχεια να κατεβαίνουν μέσω του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί την ¨φίλη¨ χώρα της Υεμένης ώστε να βρίσκονται με άνεση στην Ινδική Θάλασσα, τα Στενά του Ορμούζ και στον Ειρηνικό Ωκεανό…
Είναι αξιοπαρατήρητο ότι φέρνουν οι Τούρκοι στο προσκήνιο τον ¨νταλκά¨ τους για 16 νησιά του Αιγαίου στην χρονική συγκυρία που ξεκίνησε η πολεμική σύγκρουση στην Υεμένη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μόνιμη επωδός της Μέσης Ανατολής.
Η χώρα της Υεμένης βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία στο ΝΔ άκρο της Αραβίας. Βρίσκεται κατά μήκος της μεγαλύτερης θαλάσσιας Λεωφόρου από την Ευρώπη προς την Ασία σε άμεση εγγύτητα με τα πιο δημοφιλή εμπορικά δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου διέρχονται μέσα από αυτά τα νερά καθημερινά και στις δύο κατευθύνσεις, στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και από τα διυλιστήρια πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία στις αγορές της Ασίας. Ο συγκοινωνιακό κόμβος του Άντεν ήταν και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου .
Οι Ρώσοι ποντάρουν στην γεωπολιτική αξία της Υεμένης και δεν θα ήθελαν να την χάσουν οριστικά . Κατανοούν ότι κάποιοι τους θέτουν εμπόδια στο μεγάλο γεωπολιτικό διάδρομο που ξεκινάει από την Μαύρη Θάλασσα-τα Στενά του Βοσπόρου – το γαλάζιο Αιγαίο-το Κρητικό-Λιβυκό-το Σουέζ και τα Στενά του Άντεν ( Ερυθρά Θάλασσα) .
Μπορεί οι Τούρκοι να φαντάζονται ότι ¨οι Έλληνες χρειάζονται τον Γερμανό τους αυτά τα χρόνια ¨ καθότι οι προηγούμενες πολιτικές μπορεί να δικαιολογούσαν αυτό τον λογισμό τους….
Όμως μπορεί να φτάσει το μυαλό τους ότι και οι ίδιοι με αυτά που κάνουν προκαλούν ανοικτά τον Ρώσο που δεν το έχει και πολύ η Ρωσική Διπλωματία να δημοσιεύσει κανένα ιστορικό χάρτη σαν το παραπάνω του κειμένου όπως κάθε τόσο δημοσιεύουν και οι Αγαρηνοί τις ονειρικές διεκδικήσεις τους κατά την πλευρά του Αιγαίου;
Είναι πασιφανές ότι οι γείτονες παίζουν πλέον στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα δίχως να υπολογίζουν το ¨Ρουά ματ¨
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

olympiada 

Σχόλια

  1. Με την σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται ότι υπάρχει πράγματι το ενδεχόμενο πραγματικής Ελληνορωσικης συνεργασίας και όχι μόνον λεκτικής όπως έγινε ως τώρα...
    http://ereunitiko.blogspot.gr/2015/02/blog-post_285.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.