Τεράστια τα λάθη της πολιτικής λιτότητας.. (Γερμανικός τύπος)

H Berliner Zeitung εστιάζει στην επίδραση των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Η εφημερίδα του Βερολίνου παραθέτει τα συμπεράσματα νέας μελέτης του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών IMK, που πρόσκειται στα συνδικάτα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μέτρα που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ...
«ζημίωσαν σοβαρά τη χώρα. Η καταστροφική υποχώρηση της οικονομικής επίδοσης (σ.σ. ΑΕΠ) κατά 25% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολιτική λιτότητας» σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΜΚ.
Η μελέτη επισημαίνει τις λανθασμένες εκτιμήσεις της επίδρασης των μέτρων λιτότητας, κάτι που παραδέχθηκε το 2013 το ΔΝΤ. «Το κόστος αυτού του λάθους ήταν γιγαντιαίο», σημειώνει το δημοσίευμα και υπογραμμίζει: «Αν η Ελλάδα δεν είχε εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, η οικονομική επίδοση μεταξύ 2009 και 2014 θα είχε παραμείνει στάσιμη, υπολογίζει το IMK. Ως εκ τούτου, το ποσοστό του χρέους θα ήταν χαμηλότερο από ό,τι είναι σήμερα – μετά από τις προσπάθειες εφαρμογής μέτρων λιτότητας. (…) Το γεγονός ότι η Αθήνα εξαναγκάστηκε να λάβει μέτρα λιτότητας εν μέσω ύφεσης ‘κατέστησε δυσκολότερη την αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους', σημειώνει το IMK. Αυτό θα έπρεπε να βάλει σε σκέψεις τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης που ανησυχούν για τα χρήματα των φορολογουμένων τους στην Ελλάδα».
Άρης Καλτιριμτζής

Σχόλια