Η νέα τουρκική πρόκληση και η άμεση Ελληνική Απάντηση

Καθόλου δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι νέες ιταμές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. 
Προκλήσεις που ουσιαστικά αποτελούν συνέχεια της πάγιας τακτικής της Άγκυρας, η τελευταία πρόκληση μάλιστα ήρθε αμέσως μετά την αποδοχή από την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, της.....
επανέναρξης των συνομιλιών με την Τουρκία, όχι για την επίλυση του προβλήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, αλλά για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.)! Ωστόσο το πρόβλημα με την Τουρκία, δεν είναι θέμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θυμίζουμε, ότι Μ.Ο.Ε. υπάρχουν από την εποχή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, τα οποία όμως ποτέ δε σεβάσθηκε η Άγκυρα!
Η πιο σοβαρή τουρκική πρόκληση για φέτος, έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος F16, με τον ίδιο αρχηγό της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχο Akın Öztürk να βρίσκεται στο πιλοτήριο, συνοδευόμενος από άλλα με 16 τουρκικά μαχητικά (τα δύο οπλισμένα) σε δύο διαφορετικούς σχηματισμούς, διέσχισε από πάνω μέχρι κάτω το Αιγαίο, διανύοντας σχεδόν 800 χιλιόμετρα, παραβιάζοντας επανειλημμένως τον ελληνικό εναέριο χώρο! Ακολούθησε η προχθεσινή τουρκική, 3η κατά σειρά για φέτος "NAVTEX", διά της οποίας η Άγκυρα επιχείρησε να δεσμεύσει  περιοχές στο Αιγαίο, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία μας και αμφισβητώντας ευθέως δικαιώματα κυριαρχικά και επιχειρησιακά, με σαφείς σοβαρές επιπτώσεις στη ελεύθερη αεροπλοΐα και την αποξένωση ελληνικών νησιών από τον ηπειρωτικό κορμό. Διόλου τυχαία, οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ, ήρθαν λίγα μόνο 24ωρα από την παρέμβαση της Άγκυρας στο ιταλικό πλοίο «Explora» να ζητήσει την άδειά της προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκέμβρη 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX 1076/14 και 1077/14), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» (Hazardous Operations) πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο (Άθω, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο) και Κεντρικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Κίναρο, Λεβίθα, Αμοργό) για όλο το 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα εκτός από τα Σαββατοκύριακα! Και για όσους ενδεχομένως έχουν κοντή μνήμη, θυμίζω, ότι τον περασμένο Οκτώβριο εκδόθηκε και έκτοτε βρίσκεται σε ισχύ άλλη μια τουρκική NAVTEX», με ταυτόχρονη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Barbaros" με την πολεμική συνοδεία του στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., το οποίο εξακολουθεί ακόμα να προκαλεί ανενόχλητο στα νότια παράλια της Μεγαλονήσου.
Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις αποτελούν απάντηση της Άγκυρας στην πτήση του Παν. Καμμένου πάνω από τα Ίμια, άλλοι ότι είναι η απάντηση στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο από την Ελλάδα. Άλλοι πάλιν τη συνδέουν με την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη και τις συμφωνίες που υπέγραψε στην Μόσχα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται αφορμές για να προκαλεί, δεδομένου ότι είναι εξοικειωμένη στην διπλωματία των κανονιοφόρων και της επεκτατικής τακτικής.
Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι με την νέα κυβέρνηση και καθησυχαστικοί για όσους ενδεχομένως ανησυχούν για το τί θα συμβεί σε περίπτωση μια απευκταίας από μέρους της Άγκυρας, πολεμικής ενέργειας, οφείλουμε να σημειώσουμε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, την αμεσότητα και την ποιότητα της Ελληνικής αντίδρασης, που, ίσως, δεν ήταν αυτή που ανέμενε η Τουρκία. Η υποχώρησή της, όμως, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει καθόλου και η επαγρύπνηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο είναι απολύτως επιβεβλημένη. Και δεύτερον, σε ό,τι αφορά την ισχύ πυρός και το ενδεχόμενο μιας (απευκταίας επαναλαμβάνω) πολεμικής ενέργειας από μέρους της Άγκυρας, πολλοί ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα, υποστηρίζουν, πως η Ελλάδα παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, δεν πρέπει να θεωρείται εύκολη λεία και δεδομένη για την Τουρκία, Κάθε άλλο μάλιστα, αφού: Στο Αιγαίο μπορεί η Τουρκία να έχει με το μέρος της τις Πληροφορίες Μάχης που τις παρέχουν αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης τύπου CN-235, αλλά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κυριαρχεί στον Αέρα και δεν πρόκειται να τα αφήσουν καν να απογειωθούν! Τα Υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού τα «καλύτερα συμβατικά του κόσμου», μπορούν να φθάσουν αθόρυβα έξω από τους Ναυστάθμους και να αποκλείσουν τα τουρκικά πολεμικά πριν προλάβουν  να ξεμυτίσουν! Οι Ελληνικοί εποχούμενοι «EXOCET» του Πολεμικού Ναυτικού που είναι διάσπαρτοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα χτυπήσουν τα Τούρκικα πολεμικά σκάφη από τεράστια απόσταση και θα είναι πάντα στοχευόμενα καθ' όλη τη διάρκεια του πλου. Η Ελληνική Αεράμυνα έχει αποδείξει ότι σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να εμπλέξει δεκάδες στόχους και ενεργοποιείτε με εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ σε χρόνους απίστευτους. Όλες οι Ασκήσεις που έγιναν στο παρελθόν το έχουν αποδείξει! Αυτά, επαναλαμβάνω λένε οι ειδικοί, που διαφωνούν με όσους μας θεωρούν, λόγω οικονομικής κρίσης, έτοιμους να παραδοθούμε με την πρώτη τουρκική ντουφεκιά!

Δρ. Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
από το Μονάγρι Λεμεσού

Σχόλια