Επέστρεψαν ..κατά λάθος τα 1,2 δις του ΤΧΣ..θα τα δώσει πίσω ο EFSF

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον EFSF, τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, να δώσει το «πράσινο» φως για την επιστροφή 1,2 δις ευρώ από τα 11 δις που βρίσκονταν μέχρι πριν από ένα μήνα στο ΤΧΣ. Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε ενημέρωση από τον EFSF σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.


Το «μαξιλάρι» ασφαλείας επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου στον μηχανισμό στήριξης, μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η συμφωνία προέβλεπε την επιστροφή όλων των ομολόγων του EFSF που υπήρχαν στο ΤΧΣ

Γιατί όμως ζητάμε ξανά τα 1,2 δις ευρώ;

Ας τα πάρουμε από την αρχή: η Ελλάδα είχε λάβει από τον EFSF 49,7 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Από αυτά, χρησιμοποιήθηκαν τα 40 δις ευρώ. Έτσι, στο ταμείο υπήρχαν 9,7 δις ευρώ, τα οποία και συμφωνήθηκε να επιστραφούν στον EFSF και να παραμείνουν διαθέσιμα μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν και εφόσον τα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.

Το ΤΧΣ όμως, δεν επέστρεψε 9,7 δις ευρώ, αλλά 10,9 δις, «εκ παραδρομής».

Αυτά τα επιπλέον 1,2 δις ευρώ ήταν μετρητά και τα υπόλοιπα ήταν ομόλογα του EFSF. Εκεί «πατά» η κυβέρνηση και ζητεί πλέον να επιστραφούν αυτά τα χρήματα στο ΤΧΣ. Φαίνεται πως η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να το πράξει, απόφαση που θα λάβει αρχικά το EuroWorking Group και τελικά από το Eurogroup.

Πιο συγκεκριμένα, ξεμπλόκαρε η επιστροφή στην Ελλάδα ποσού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του EFSF, καθώς ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε με επιστολή του προς τον Τόμας Βίζερ να εξεταστεί θετικά το σχετικό ελληνικό αίτημα, κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα, από το Euro Working Group.
Η επιστροφή των χρημάτων προσφέρει σημαντική δημοσιονομική ανακούφιση στην Ελλάδα, και αποτελεί πρόκριμα για ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σχόλια