Παράδοση - Παραλαβή 1ης Στρατιάς


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υφυπουργός Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης παρέστησαν στις τελετές παράδοσης παραλαβής καθηκόντων Διοικητή 1ης Στρατιάς και Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας μας έφεραν εδώ, την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο απερχόμενος Διοικητής της 1ης Στρατιάς γίνεται Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο απερχόμενος Αρχηγός του ΑΤΑ γίνεται Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία συνέχεια στο στράτευμα. Οι θέσεις στη Λάρισα είναι θέσεις τεράστιας ευθύνης για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή επιτυχία και στους δύο παραδίδοντες και στους δύο παραλαμβάνοντες.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στη σημερινή εκδήλωση παρευρέθηκαν και πάρα πολλοί από τους αποστράτους. Για εμάς, τη νέα Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει πολύ μεγάλη σημασία η συμβολή και η συμμετοχή των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Για αυτό θα δείτε ότι προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τις δομές του Υπουργείου με Γραφείο Αποστράτων που θα βρίσκεται μέσα στο Υπουργείο, όπως επίσης και τις δομές εκείνες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν καμία υποστήριξη.




Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα παρελάσουν στην Αθήνα τμήματα της Εθνοφυλακής από τον Έβρο και από τα Δωδεκάνησα. Εκεί που θα γίνουν στρατιωτικές παρελάσεις, θα γίνουν χωρίς μπάρες. Θέλουμε τους πολίτες μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα για τις φετινές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, ζητάω από όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να κατέβουν στις παρελάσεις που θα γίνουν χωρίς μπάρες, μαζί με τη μαθητιώσα νεολαία, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί η παρουσία στην παρέλαση της εθνικής εορτής είναι μία πράξη εθνικής κυριαρχίας.

Πρέπει να δείξουμε αυτό το οποίο βγαίνει από όλες τις έρευνες, ότι αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό δεν διαπραγματεύεται μόνο η ελληνική κυβέρνηση, διαπραγματεύεται το ελληνικό έθνος. Να ξέρουν ότι είμαστε όλοι ενωμένοι. Μπορεί να έχουμε τις πολιτικές διαφορές μας, αλλά αυτή τη στιγμή ως έθνος είμαστε ενωμένοι και δεν παραχωρούμε την εθνική κυριαρχία σε κανέναν, είτε αυτός την απειλεί στρατιωτικά, είτε την απειλεί πολιτικά, είτε την απειλεί οικονομικά. Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και με την παρουσία του ελληνικού λαού στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις, δίπλα στους μαθητές, θα περάσουμε αυτό το μήνυμα.




ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ γιατί πιστεύετε ότι η Τουρκία ενοχλήθηκε τόσο από τις επισκέψεις σας στα ακριτικά νησιά;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω γιατί. Πάντως, αυτό που σας λέω είναι ότι οι επισκέψεις οι οποίες έκανα ήταν επισκέψεις στο ελληνικό έδαφος, στα ελληνικά νησιά. Πέταξα στον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Και άλλοι υπουργοί έχουν κάνει αυτές τις επισκέψεις. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να ενόχλησε είναι ότι ενισχύσαμε τις μονάδες μας στον Έβρο και στα νησιά. Δεν πρόκειται να πάρουμε την άδεια κανενός για να δείξουμε την εθνική μας κυριαρχία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διαφυλάττουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία. Για τους στρατιώτες, τους σμηνίτες, τους ναύτες, τα παιδιά του ελληνικού λαού, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να υπηρετούν, ιδίως σε ακριτικές περιοχές. Θέλω να σας πω ότι πλέον η κατάσταση είναι τέτοια στις ακριτικές μονάδες, καθώς λόγω της πληρότητας τα παιδιά, οι ένστολοι, οι στρατιώτες μας, περνούν πολύ καλύτερα από ό,τι θα περνούσαν σε μία μεγάλη πόλη και αποτελεί και μεγάλη ενίσχυση για τον ντόπιο πληθυσμό, τους νησιώτες, τους κατοίκους του Έβρου και της Θράκης.




Θα σας πω ότι περισσότερο ανησυχούσαν κάποιες μανάδες παρά τα παιδιά, τα οποία όταν τα επισκέφτηκα - και θα τα επισκέπτομαι συνέχεια - είδα από την πλευρά τους ένα μεγάλο ενθουσιασμό και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα, ο ανθρώπινος παράγοντας και ο πολλαπλασιαστής ισχύος που λέγεται άνθρωπος, που λέγεται Έλληνας.

Αυτό που έχω χρέος να κάνω και θα το κάνω μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ήσυχο και τον Υφυπουργό κ. Τόσκα που είναι σήμερα εδώ είναι να ενισχύσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα, το ηθικό, τον πολλαπλασιαστή ισχύος που λέγεται άνθρωπος, που λέγεται Έλληνας. Αυτό το φοβούνται πολύ εκείνοι οι οποίοι προσβλέπουν προς την εθνική μας κυριαρχία.

Ευχαριστώ πολύ».

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Διοικητή 1ης Στρατιάς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:





«Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ, η Πολιτική αλλά και η Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην παράδοση και παραλαβή της 1ης Στρατιάς. Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου παραδίδει ο μέχρι σήμερα Διοικητής της 1ης Στρατιάς και αναλαμβάνει ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ένας άξιος Στρατηγός αλλά και στρατιώτης.

Πατριώτης, με επιτυχίες σε όλη του τη σταδιοδρομία και ιδιαίτερα τελευταία στα καθήκοντά του στην 1η Στρατιά. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που το ΚΥΣΕΑ τον επέλεξε ως νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο Στρατηγός, ο κ. Τελλίδης, κατάφερε στη θητεία του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη όλων των χερσαίων μονάδων της πατρίδας μας, να επιβάλει την πειθαρχία, το σεβασμό, την οργάνωση, την ενεργοποίηση όλων των μέσων, αλλά το κυριότερο από όλα να θέσει ως κύριο παράγοντα της διοικήσεώς του τον παράγοντα άνθρωπο. Ο παράγοντας άνθρωπος, όπως είπε και ο ίδιος στην ομιλία του κατά την ημερησία διαταγή του, είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής ισχύος.

Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί και για εμάς τον κύριο στόχο. Θέλω να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για όλη του τη σκληρή εργασία στην 1η Στρατιά και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού που είμαι βέβαιος ότι θα τα επιτελέσει με αίσθημα ευθύνης, όπως πάντα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η μέριμνα και της Πολιτικής αλλά και της Στρατιωτικής Ηγεσίας είναι η ενίσχυση της 1ης Στρατιάς και ιδίως των μονάδων της παραμεθορίου. Η αλλαγή η οποία έγινε με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αρχηγού ΓΕΣ είναι ότι εφαρμόστηκε η απόφαση και η διαταγή να ενισχυθούν στο μεγαλύτερο βαθμό οι μονάδες παραμεθορίου στον Έβρο και στα νησιά.

Στη θέση του, σήμερα αναλαμβάνει ο Αντιστράτηγος Ηλιόπουλος, ο μέχρι τώρα διοικητής της ΑΣΔΕΝ, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος καταστροφέας. Με πτυχία, αλλά και μέχρι τώρα θητεία στο στράτευμα που του δίνουν τη δύναμη να αναλάβει το μεγαλύτερο χερσαίο σχηματισμό της πατρίδας μας.

Στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τον κ. Τελλίδη, αλλά και στον Αντιστράτηγο, τον νέο Διοικητή κ. Ηλιόπουλο θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία, η Υπέρμαχος Στρατηγός να βρίσκεται δίπλα τους, οι προστάτες Άγιοι, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Βαρβάρα, να τους προστατεύουν και από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας σας διαβεβαιώνω ο ίδιος και ο Υφυπουργός κ. Τόσκας που είμαστε εδώ, όπως και ο κ. Ήσυχος, ο Αναπληρωτής Υπουργός, ότι θα είμαστε δίπλα σας σε αυτό το έργο που επιτελούμε προκειμένου να προασπίζουμε την εθνική κυριαρχία της χώρας, την εδαφική ακεραιότητα και να ανεβάσουμε στο μέγιστο βαθμό το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετώντας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε.

Ο παράγοντας άνθρωπος και για εμάς Στρατηγέ είναι ο ισχυρότερος πολλαπλασιαστής ισχύος. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα και εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης αλλά και του ελληνικού λαού».

Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα για το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Όπως βλέπετε, είμαστε όλοι εδώ, η Πολιτική Ηγεσία με τον κ. Υφυπουργό, αλλά και οι Αρχηγοί όλων των Επιτελείων, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπω και πολλούς Επίτιμους Αρχηγούς, Πτέραρχους, Στρατηγούς, αλλά και πολύ κόσμο, σε αυτή την τελετή παράδοσης - παραλαβής. Έχουν ιδιαίτερη σημασία οι άνθρωποι, ο παραδίδων Αρχηγός και πλέον Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος κ. Βαΐτσης, αλλά και ο παραλαμβάνων Αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος κ. Χριστοδούλου, αποτελούν τα «διαμάντια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είναι η «καρδιά» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής συνήθως είναι δύσκολες. Δύσκολες βέβαια είναι όταν ο παραδίδων φεύγει και περνάει στην αποστρατεία. Δεν είναι η περίπτωσή μας σήμερα, γιατί ο παραδίδων επιτυχημένος Αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος κ. Βαΐτσης, ήταν από εκείνους τους Αρχηγούς του ΑΤΑ που άλλαξαν πολλά πράγματα όσον αφορά την επαναφορά των μέσων και τη διαθεσιμότητα των μέσων, χωρίς πόρους. Σε άλλες εποχές αυτά τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Όταν υπάρχουν οι πόροι, η διαθεσιμότητα των μέσων είναι κάτι το οποίο γίνεται πιο εύκολα, όταν όμως δεν υπάρχουν οι πόροι, η διαθεσιμότητα των μέσων είναι κάτι το δύσκολο. Για αυτό οφείλουμε να το δηλώσουμε δημόσια, γιατί ο κ. Αρχηγός ήταν από εκείνους που επανέφεραν πολλά από τα πτητικά μέσα, όχι όλα όσα επιθυμούσαμε, χωρίς οικονομικούς πόρους.

Το βασικότερο όμως είναι ότι ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας είναι δίπλα στους Αξιωματικούς και κυρίως στους ιπτάμενους, στους Υπαξιωματικούς, στους Σμηνίτες και αυτό που λέγεται «πολλαπλασιαστής ισχύος», όπως είπα και στην προηγούμενη παράδοση - παραλαβή, δηλαδή στον άνθρωπο.

Τις τελευταίες μέρες, όπως όλοι παρακολουθήσατε, είχαμε μία αρκετά έντονη δραστηριότητα στο Αιγαίο και οφείλω να πω ότι και ο απερχόμενος Αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και πλέον Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αλλά και ο παραλαμβάνων, που είχε και την ευθύνη, απέδειξαν ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι ικανή και πράττει αυτό που αρθρώνουν οι διαταγές ότι όποιος παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται και αναχαιτίζεται άμεσα.

Απέδειξαν ότι με τις κατευθύνσεις τους, οι ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με τη βοήθεια βέβαια όλου του υπόλοιπου προσωπικού που φροντίζει για να μπορούν να πετούν τα πτητικά μέσα, βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, με υψηλό ηθικό, γεγονός που κάνει το έθνος, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να αισθάνονται ασφαλείς.

Θέλω να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ για όλη αυτή την πορεία στο Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας. Να του ευχηθώ οι Ταξιάρχες να είναι μαζί του και μαζί με την Πολεμική μας Αεροπορία στα νέα του καθήκοντα και να πω ότι ήταν και είναι ένα παράδειγμα Αξιωματικού, οικογενειάρχη, πατέρα και Έλληνα. Είμαι βέβαιος ότι από τη νέα του θέση θα μας κάνει όλους περήφανους. Θα έχει την απόλυτη στήριξη της Πολιτικής Ηγεσίας.

Ο παραλαμβάνων Αρχηγός είναι ένας μάχιμος πιλότος, Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος γνωρίζει καλά την αεράμυνα. Έχει υπηρετήσει σε πάρα πολλά πόστα εδώ στο Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας και ως Υπαρχηγός και ως Επιτελάρχης. Τον γνωρίζετε και σας γνωρίζει και είμαι βέβαιος ότι θα γράψει τη δική του ιστορία στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, μαζί με όλους εσάς.

Από την πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε πλήρη στήριξη. Θα φροντίσουμε να διαθέσουμε όλα τα μέσα που χρειάζεται η Πολεμική Αεροπορία και κυρίως θα αποκαταστήσουμε άμεσα τις αδικίες που έχουν γίνει στο προσωπικό και στους εν ενεργεία, αλλά και στους εν αποστρατεία. Θα διαθέσουμε όσα μέσα μπορούμε στην Τακτική Αεροπορία για να επιτελέσετε το έργο σας και βεβαίως θα είμαστε πάντα δίπλα σας στο δύσκολο έργο το οποίο αναλαμβάνετε.

Εύχομαι και σε εσάς με τη βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού και των Ταξιαρχών, με τη δύναμη του προσωπικού, των Αξιωματικών, των Υπαξιωματικών, των Σμηνιτών, αλλά και τη βοήθεια και την εμπειρία και των αποστράτων, που τους βλέπω σήμερα εδώ να είναι πάντα κοντά στην Πολεμική Αεροπορία, να πετύχετε σε αυτό το έργο, όπως εξάλλου κάνατε σε όλες τις θέσεις που αναλάβατε, να υπάρχει μία στενή συνεργασία και να αισθάνονται εκείνοι που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας ότι εδώ δεν είναι τόπος που μπορούν να παίζουν.

Θα προστατέψουμε την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με όλα τα μέσα και σε αυτό δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα χιλιοστό.

Καλή επιτυχία».

Σχόλια