Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Stratfor: «Η Ευρώπη πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φτάσει στο σημείο μιας ταπεινωτικής οπισθοχώρησης»

«Το μήνυμα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υποδηλώνει ότι η Ευρώπη παίζει ένα πάρα πολύ σκληρό παιχνίδι» αναφέρεται σε ανάλυση του αμερικανικού γεωπολιτικού ινστιτούτου Stratfor, υποστηρίζοντας ότι «μια έστω καθυστερημένη συμφωνία είναι ακόμη κατ” αρχήν επιτεύξιμη».

Όπως αναφέρεται, «ένα πράγμα είναι σαφές: στην πρόσφατη ιστορία οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη, οι ηγέτες της αποδείχθηκαν ικανοί στην επινόηση λέξεων για την επίλυση των προβλημάτων της» προσθέτοντας ότι «το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποδηλώνει ότι η Ευρώπη παίζει ένα πάρα πολύ σκληρό παιχνίδι. Με την άσκηση πιέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φτάσει στο σημείο μιας ταπεινωτικής οπισθοχώρησης για να αποφύγει την καταστροφή, το Eurogroup ανέβασε το επίπεδο μιας ριψοκίνδυνης διπλωματίας».
Σύμφωνα με την ανάλυση, το Stratfor θεωρεί ότι «κανένα από τα δύο μέρη δεν θα ήθελε να δει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ότι μια έστω καθυστερημένη συμφωνία είναι ακόμη κατ” αρχήν επιτεύξιμη. Τα γεγονότα, ωστόσο, της Δευτέρας έφεραν το ρολόι της ημέρας της κρίσης της ευρωζώνης ένα βήμα πιο κοντά στα μεσάνυχτα».
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «η διαφωνία σχετικά με το λεξιλόγιο αποτελεί την πρόσφατη απειλή της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Δύο μέρη συζητούν έναν παρόμοιο συμβιβασμό, αλλά κανένα δεν βρίσκει λέξεις που να γίνονται αποδεκτές από όλους.

Η μία πλευρά είναι ένα «ριζοσπαστικό» πολιτικό κόμμα, που κατέλαβε την εξουσία μετά από μια προεκλογική καμπάνια για αλλαγή, και η άλλη είναι ένα κατεστημένο που αισθάνεται να τρομοκρατείται στην ιδέα δημιουργίας προηγουμένου, καθώς θεωρεί ότι οι όποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να φανεί διαφορετικός από το κόμμα που αντικατέστησε, ενώ οι δανειστές δεν θέλουν να φανούν υποχωρητικοί έναντι της Ελλάδας. Οι δανειζόμενοι θέλουν ένα λεξιλόγιο που να δηλώνει μια νέα συμφωνία, ενώ οι πιστωτές χρειάζονται τη συνέχεια του status quo. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια νέα «συμφωνία-γέφυρα», ενώ οι πιστωτές ζητούν «παράταση» της υπάρχουσας συμφωνίας». kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.