Έχουν αφήσει μια πόλη να πεθάνει από τα σκoυπίδια (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε την ανακοίνωση –καταγγελία του Συλλόγου Δασκάλων –Νηπιαγωγών Πύργου  :

Είναι γεγονός ότι ένα σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, αντιμετωπίστηκε από τις δημοτικές αρχές που άσκησαν εξουσία τα τελευταία χρόνια με προχειρότητα και
χωρίς συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που τις εξέλεξε.
Πέντε μήνες νέας δημοτικής αρχής στην πόλη μας και το πρόβλημα με τα σκουπίδια αντί να έχει λυθεί, διαιωνίζεται και επιτείνεται. Ο δήμαρχος Πύργου, ο οποίος προεκλογικά είχε υποσχεθεί στους δημότες να λύσει το πρόβλημα, μετεκλογικά έχει προβεί σε σωρεία ενεργειών οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Το ίδιο αδιέξοδο είχε προκαλέσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή που με τις πολιτικές που εφάρμοσε στη διαχείριση των απορριμμάτων δημιούργησε το «Ποτόκι» και πολλούς ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ.
Η καινούρια δημοτική αρχή μέσα στους πέντε αυτούς μήνες έχει αλλάξει έξι φορές στρατηγική πάνω στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ξεκίνησε για δεματοποίηση στην Τριανταφυλλιά, συνέχισε με μεταφορά σε ΧΥΤΑ, προσπάθησε να δημιουργήσει ΧΑΔΑ (Επιτάλιο, Αγγινάρα, Οσία Ξένη, Αγροτέκ), επιχείρησε την ενσάκκιση, συμφώνησε για δεματοποίηση στην Αμαλιάδα, ζήτησε και πήρε χρήματα για μηχανική διαλογή. Αυτή η τακτική έχει φέρει τον κόσμο σε απόγνωση, έχει οδηγήσει εργαζόμενους του δήμου στα δικαστήρια, έχει καταστήσει το δήμο Πύργου έναν απέραντο ΧΑΔΑ.
Όλα αυτά βεβαίως απέχουν από τη σωστή λύση, λύση η οποία εμπεριέχεται στο νόμο 4042/2012 για το περιβάλλον και ορίζει τα βήματα για τη διαχείριση των αποβλήτων, τα οποία είναι: πρόληψη, ανάκτηση, ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση, θάψιμο.  Βεβαίως, η εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης που είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας κι όχι των εργολάβων που λυμαίνονται το χώρο των σκουπιδιών προϋποθέτει και την πίεση από την πολιτεία και τους δημότες, οι οποίοι και θα πρέπει να κατανοήσουν ότι χωρίς τη συμμετοχή τους δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν λύσεις προς το συμφέρον τους.
Όποιες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει, δεν έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα κι εξαιτίας αυτών διακυβεύεται η υγεία των πολιτών, αλλά και των μαθητών μας, μιας κι ολόκληρες περιοχές έξω από τα σχολεία μας συσσωρεύουν τόνους σκουπιδιών.
Ζητάμε από το δήμο Πύργου την άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από τους δημόσιους χώρους. Ζητάμε την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και την άμεση έναρξη διαλόγου για την αναθεώρηση του σχεδιασμού της διαχείρισης των αποβλήτων.
Καλούμε τους συνδημότες μας σε κινητοποιήσεις για να πιεστεί η δημοτική αρχή. Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς του δήμου σε συνάντηση – διαμαρτυρία, η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
Δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για να διασφαλίσουμε την υγεία τη δική μας και των μαθητών μας, αλλά και να σταματήσουμε την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

http://pyrgos-news.blogspot.com/2015/02/o.html


Σχόλια