Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Ελλάδα - Είναι μια επανάσταση, ηλίθιε....

Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μείνει τόσο προσκολλημένοι στο ελληνικό χρέος και την τύχη του ευρώ, αγνοώντας πλήρως τις πολιτικές διαστάσεις της τρέχουσας σύγκρουσης στην Ευρώπη, που δεν είναι λιγότερο δραματικές. Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δημοκρατική επανάσταση ενάντια στη γερμανική ηγεμονία και την προσπάθεια των Γερμανών
και των ακολούθων τους στην ΕΕ να υπαγορεύσουν την ελληνική εσωτερική πολιτική. Είναι ένας αγώνας από τους Έλληνες για την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας. 
Ακόμη περισσότερο, αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που ένα πολιτικό κόμμα με πραγματικά αριστερά διαπιστευτήρια ηγείται μια χώρας μέλους. Για την αντιδραστική Γερμανία, με νεοφιλελεύθερη ατζέντα, αυτόείναι απαράδεκτο. Αυτή η σύγκρουση είναι βαθιά, αν όχι υπαρξιακή, και έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δυσεπίλυτη.
Οι Έλληνες έχουν πάρει μια απόφαση για να απελευθερωθούν από ένα καταπιεστικό καθεστώς της λιτότητας και των που οδηγούν σε ανθρωπιστική καταστροφή. Οι Γερμανοί από την άλλη πλευρά αναφέρονται στις εξελίξεις της τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα ως μια επιτυχία. Ναι, ήταν μια επιτυχία, με την έννοια ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ήταν σε θέση να διασώσουν τις τράπεζές τους και να αφήνουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει τον λογαριασμό. Ήταν ακόμη πιο επιτυχημένη στην Ελλάδα όταν απεκδύθηκε της πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας της - με τη βοήθεια των κουΐσλινγκς Αντώνη Σαμαρά και ο Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η γερμανική κυβέρνηση δε θέλησε ποτέ δημοκρατική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αφήνοντας τους δράστες της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ αλώβητες. Επιτυχία για αυτούς σήμαινε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα κράτος υποτελές, αυξάνοντας την αγορά πάνω από όλες τις άλλες αξίες, όπου πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών εταιρειών, θα μπορούσαν να αγοράσουν κερδοφόρα κρατικά περιουσιακά στοιχεία τσάμπα και οι Γερμανοί τουρίστες θα μπορούσαν να απολαμβάνουν φτηνές διακοπές ή να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες σε τιμές ευκαιρίας . Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με το πακέτο διάσωσης είναι κατάληψη, όχι με στρατεύματα αλλά με οικονομικά μέσα.
Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, η Γερμανία και οι σύντροφοί της στην ΕΕ κατέστησαν σαφές ποιος κάνει κουμάντο. Οι Γερμανοί επί του παρόντος δεν προσφέρουν κανένα συμβιβασμό, αλλά επαναλαμβάνουν την ίδια απαίτηση: η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί ό, τι της υπαγορεύεται...
Με άλλα λόγια, να συνθηκολογήσει ή να εκμηδενιστεί. Αυτή τη φορά δεν θα είναι η Βέρμαχτ και η Λουφτβάφε που προσπαθούν να αναγκάσουν το ελληνικό έθνος σε υποταγή, αλλά ένα όπλο εξίσου θανατηφόρο: η εθνική χρεοκοπία.
Αυτό που είναι μια πραγματική ντροπή είναι ο ρόλος του γερμανικού λαού, οι οποίοι πιστεύουν ειλικρινά ότι είναι οι «καλοί», υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη όπου και αν πατήσουν. Υπάρχει ένα ρητό στα γερμανικά που δεν πρέπει να υποτιμάται: "Am Deutschen Wesen mag Die Welt genesen" (Ο γερμανικός χαρακτήρας θα θεραπεύσει τον κόσμο).
Έτσι, η κυβέρνηση, υποβοηθείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που χρησιμοποιούν παλιά πολιτικά εργαλεία: τον εθνικισμό και το ρατσισμό. 
Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι πλέον μια αφήγηση των σπαταλών, ψεμάτων, εξαπάτησης, διεφθαρμένων ιδιωτικών τραπεζών, αλλά των σπαταλών, ψεμάτων, εξαπάτησης, διεφθαρμένων νότιων Ευρωπαίων. Είναι περίεργο, αν όχι συγκλονιστικό, πώς προετοιμάζονται οι Γερμανοί, πολλοί από τους οποίους έχουν συνήθως μια πολύ μεγάλη πολιτική οξυδέρκεια, να αγκαλιάσουν αυτή την συζήτηση.
Προσθέστε σε αυτό, ότι κανένα έθνος δεν έχει ωφεληθεί περισσότερο από την κρίση του ευρώ από ό, τι η Γερμανία, ανέδεικνύοντας το νέο ηγεμονικό ρόλο της στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Bundesbank, η γερμανική κυβέρνηση είχε το τέλος του 2014 εξοικονομήσει 152, 4 δισ ευρώ απο το ξεκίνημα της κρίσης, λόγω των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού της....
Η υποτίμηση της αξίας του ευρώ, ένα προϊόν της κρίσης, έχει επίσης όφελος για την εξαγωγικά προσανατολισμένη γερμανική οικονομία και επιστρέφει από το εξωτερικό επενδύσεις. Έτσι, οι Γερμανοί έχουν αγνοήσει την ανθρωπιστική κρίση που αναπτύσσει στο κατώφλι της.
Δυστυχώς ο εθνικισμός γεννά τον εθνικισμό και αυτό μπορεί κάλλιστα να γίνει το υπομόχλιο των μελλοντικών εξελίξεων. Ενώ οι τράπεζες και η ΕΕ είναι μάλλον αόριστοι αντίπαλοι, η Γερμανία δεν είναι. Οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Γερμανοί ομολόγοι τους, είναι πολύ έμπειροι στον εθνικισμό. Έτσι, είναι σε θέση να επικεντρώσουν την οργή τους κατά της Γερμανίας - και η σημερινή αδιαλλαξία της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα επιτείνει αυτό το κλίμα - υπάρχει μια πιθανή ανάπτυξη πολιτικής αντίδρασης.
Η Ελλάδα έχει επιτελέσει τους πολιτικούς χειρισμούς άψογα. Έχουν παρουσιάσει ένα ανθρωπιστικό και δημοκρατικό πρόγραμμα, κερδίζοντας το ηθικό έρεισμα, στη συνέχεια προσφέρουν συμβιβασμούς για να σχεδιάσουν να θέσουναυτά σε δράση. Έχουν εκθέσει το αληθινό πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το eurogroup, κατευθυνόμενο από τη Γερμανία, απαιτεί μια διαιώνιση του προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα Σοσιαλδημοκρατικό που δεν έχει ενδοιασμούς σχετικά με το ξεπούλημα των ψηφοφόρων του. Φαίνεται να είναι προσηλωμένοι στη δημοκρατία και τη μεταρρύθμιση - και έτοιμοι να αγωνιστούν για αυτό.
Αυτό μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες. Αν η Γερμανία κατέβει πάρα πολύ σκληρά κατα της Ελλάδας ή ακόμα την οδηγήσει σε πτώχευση και έξω από το ευρώ, αυτό θα δώσει ώθηση στα πολιτικά κόμματα ενάντια της λιτότητας στη Νότια Ευρώπη. Αυτοί, όπως η Γερμανία πριν από αυτούς, θα είναι σε θέση να μετατρέψουν μια οικονομική σύγκρουση σε εθνικιστική, απλά από την αντίθετη άποψη: οι άπληστοι, πεινασμένοι για δύναμη Γερμανοί και πάλι λεηλατούν την Ευρώπη, όπως έκαναν εβδομήντα πέντε χρόνια πριν. Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιειθεί τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά. Σύντομα η Γερμανία δεν θα ασχολείται μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά την ισπανική, ιταλική, γαλλική και πορτογαλική....
Ως ιστορικός ξέρω καλύτερα από το να κερδοσκοπώ στο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά υπάρχει κάτι παράξενα ενοχλητικό σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Όμως μιλάω με και τα περισσότερα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης, και ο καθένας αναλύει την κατάσταση με τη Θεωρία Παιγνίων, κάτι προφανώς μάλλον μοντέρνο αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με αυτούς, οι Έλληνες και οι Γερμανοί θα το τραβήξουν μέχρι επάνω στο χείλος του γκρεμού, οτιδήποτε άλλο θα ήταν τρέλα. 101 χρόνια πριν, έγινε το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη σχετικά με τους Γερμανούς που αφορούσε στη σύγκρουση μεταξύ Αυστροουγγαρίας και Σερβίας.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε....
Μετάφραση άρθρου του Mathew D. Rose

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.