Η ιταλική λύση στο γρίφο της Αθήνας: Βοήθεια και μεταρρυθμίσεις. Αλλά χωρίς Τρόικα

«Βοήθειες και μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την τρόικα», τιτλοφορεί τη συνέντευξη του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης και αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότσι, η ιταλική εφημερίδα Quotidiano.
«Η συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα, μετά από μια περίοδο σοβαρών λαθών που οφείλονται πρώτα απ” όλα σε όποιον κυβέρνησε τη χώρα
και στη συνέχεια και στη μέθοδο της τρόικας, είναι ένα μήνυμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οδεύουμε προς την κατεύθυνση, δηλαδή, της αρχής βάσει της οποίας αν μια χώρα θέλει να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης και συμμερίζεται τους στόχους της, είναι ελεύθερη να διαλέξει την πορεία με την οποία να τους πετύχει», αναφέρει ο Γκότσι και προσθέτει:
«Θεωρώ ότι στις διαπραγματεύσεις όλοι έβαλαν τον πήχη πολύ υψηλά. Και συχνά, όταν είναι ο πήχης τόσο ψηλά, κανείς πρέπει να περάσει, τελικά, από κάτω. Η διαπραγμάτευση, απ” ό,τι διαρρέει, φαίνεται πως ήταν σκληρή, αλλά νομίζω πως οδήγησε σε μια ρεαλιστική και θετική λύση για όλους».
-Γιατί ρεαλιστική και θετική;
«Ο καθένας έχει πάρει κάτι. Φαίνεται να έχουν επεκταθεί μέχρι το πρόγραμμα βοήθειας Ιουνίου, το οποίο ήταν ένα από τα αιτήματα της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και σε σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος για όλους μας», σχολίασε ο Ιταλός.

Με ποια έννοια;
«Εάν το σχέδιο της Ελλάδας έχει μια ισχυρότερη δέσμευση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, της επιτάχυνσης της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και εισαγάγει μια μικρή κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό είναι κάτι που επηρεάζει τους Έλληνες, διότι αυτά είναι σοβαρά προβλήματα που έχει αυτή η χώρα, αλλά είναι επίσης ενδιαφέρον για μας, διότι μοιραζόμαστε ένα νόμισμα και θέλουμε να μοιραστούμε μια οικονομία και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών στόχων και ότι αυτό είναι στις προτεραιότητές της».

-Θα αλλάξει πραγματικά την προσέγγιση;
«Θα την αλλάξει. Δεν είναι πλέον η τρόικα που δίνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να εφαρμόζονται στο κλειστό κουτί, μια έννοια που βασίζεται σε μια λογική της έκτακτης ανάγκης που έχει προκαλέσει πολλά λάθη. Ακούγοντας ότι η χώρα είναι σε μπελάδες, θα αποφασίζουν από κοινού. Και αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός».

-Τι διδάσκει η ελληνική κρίση;
«Δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που διαπραγματεύεται. Eurogroups και ατελείωτες συνόδους κορυφής. Ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο για να βρει λύσεις. Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να πάει καλύτερα το ευρώ και αυτό θα είναι η δέσμευσή μας τους προσεχείς μήνες. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να αφήσεις τα πάντα για τις τεχνικές διαπραγματεύσεις: Χρειάζεται περισσότερη πολιτική, ικανότητα, όραμα. Και το δεύτερο μάθημα είναι ότι στην ελληνική περίπτωση υπήρχαν υπερβολές, μέτρα που δεν ήταν βιώσιμα: Για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης δεν μπορείς να αγνοήσεις την κοινωνική διάσταση και την ανάγκη για μια σύγκλιση που δεν θα είναι προς τα χαμηλά επίπεδα».

Καταλήγοντας, ο Γκότσι αναφέρθηκε και στα της Ιταλίας, όσον αφορά την Ευρωζώνη:
«Ο υπουργός Padoan, στο έγγραφο που απεστάλη στις Βρυξέλλες, έδωσε πολύ σαφείς κατευθύνσεις. Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε είναι ο σωστός δρόμος. Όμως, δεν είναι αρκετό, Τώρα θα μας βάλει σε ένα άλλο μεγάλο θέμα: Πώς οι νέες πολιτικές του ευρώ μπορούν να ενθαρρύνουν τις εθνικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όταν έχουν καθοριστεί. Είναι ένα θέμα που συνδέεται με εκείνο των κοινών πολιτικών. Πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα σύστημα στο οποίο εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο, στο οποίο μια χώρα που κάνει μεταρρύθμιση δεν είναι σε συνεχή θεραπεία, αλλά ενθαρρύνεται και βοηθιέται. Και σε αυτό εμείς, επαναλαμβάνω, θα έχουμε σύντομα προτάσεις».

Μετάφραση-απόδοση: Hellasforce

Σχόλια