Βαρουφάκης : η χώρα δεν θα υποχωρήσει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις..


Ο Βαρουφάκης, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως θεωρητικός των παιγνίων, σημειώνει ότι ο ίδιος είχε γράψει ένα βιβλίο για το θέμα, αναφέρει σε άρθρο του στους New York Times, στο οποίο ο ίδιος απέρριψε τη θεωρία των παιγνίων ως ένα χρήσιμο εργαλείο στις συζητήσεις.
Αντ 'αυτού, είπε, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι «ένα παιχνίδι
διαπραγμάτευσης για να κερδηθεί ή να χαθεί κάτι με μπλόφες και τακτικές τεχνασμάτων», αλλά πρέπει «να σφυρηλατήσει νέα κίνητρα" από όλες τις πλευρές για την εξεύρεση λύσης.
Σύμφωνα με αυτό το πνεύμα, ο ίδιος απέρριψε τις φήμες ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να είναι πρόθυμη να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία με το Eurogroup σήμερα.
Ο Βαρουφάκης τονίζει:
Οι γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ήταν πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μια μπλόφα.
Αντί της θεωρίας των παιγνίων, ο Βαρουφάκης προτείνει στην Ευρώπη να ρίξει μια  ματιά στο έργο του Γερμανού φιλοσόφου Immanuel Kant. Ο Καντ μας διδάσκει ότι «οι ορθολογικοί και οι ελεύθεροι ξεφεύγουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας κάνοντας ό,τι είναι σωστό."
Ίσως εδώ, υπαινίχθηκε με την διάσημη πρόταση του Καντ που πρέπει να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι πάντα ως είναι και όχι ως μέσο για κάτι άλλο. Βεβαίως, αυτό φαίνεται να υπονοεί με τα παραδείγματα του με το «πεινασμένοι στους δρόμους των πόλεών μας" και το "καταπιεζόμενη μεσαία τάξη» της Ελλάδα.
Ο φιλόσοφος πίστευε στην εξεύρεση "παγκόσμιων" αξιωμάτων, ή κανόνων, που θα μπορούσαν να ισχύουν για όλους τους ανθρώπους σε όλες τις καταστάσεις. Αυτό φαίνεται πολύ πολύ μακριά από το πολύπλοκο πολιτικό-οικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης και οι διάφορες πιέσεις που αντιμετωπίζουν διάφοροι στο πλαίσιο της Ευρωομάδας.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στο καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα και μια αποδεκτή πολιτική λύση. Ο Βαρουφάκης φαίνεται να λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει με τα «επεκτείνουμε και να υποκρινόμαστε"... πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ επιμείνουν και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αποδέχεται περισσότερα δάνεια, τα οποία έχει μικρή ελπίδα πάντα να αποπληρώσει.
Εμβαθύνοντας στην εν λόγω ζήτηση, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι απατεται να πάνε πίσω στους εκλογείς τους λέγοντάς τους ότι δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω ... ποτέ. Αυτή είναι μια μεγάλη πολιτική κόκκινη γραμμή στην άμμο για τους περισσότερους από αυτούς, που κι αυτοί είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να διασχίσουν.

Σχόλια