Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι απελπισμένοι Γερμανοί… ξεσκίζουν την Ελλάδα και τον Βαρουφάκη που τους χαλάει τη μνημονιακή μαγιά «Αυθάδης και ψάχνει για δουλειά…»

Ένα ανθελληνικό άρθρο προερχόμενο από τη Γερμανία, που δεν ξεχνά τον ναζιστικό της χαρακτήρα και επιτίθεται άγρια στην Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή δεν υποκύπτει στις αδηφάγες κατακτητικές τάσεις της… 
Το άρθρο είναι από τη Μπάρμπαρα Βέσελ στην Deutsche Welle…
Και με αυτό καταφέρεται εναντίον της ελληνικής τακτικής στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά και εναντίον -κυρίως- του Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίο… στολίζει με ουκ ολίγα «κοσμητικά».
«Πού οδηγούν όλα αυτά; Η ελληνική κυβέρνηση διέρρηξε τη Δευτέρα και το δεύτερο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, κυρίως γιατί οι υπουργοί Οικονομικών δεν υπέκυψαν στις επιθυμίες της. Αυτό που έχει εκνευρίσει ακόμα και έμπειρους διαπραγματευτές της ΕΕ είναι ότι και οι δύο πλευρές δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσουν έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο. Ο κ. Βαρουφάκης μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα φύλλο χαρτί με αριθμούς, δεδομένα ή προσδοκίες της ελληνικές κυβέρνησης. Μάλιστα είπε πως οι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να διαβάσουν τους New York Times για να μάθουν ποιες είναι οι θαυμαστές λύσεις που προτείνει. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θέλει να κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια συμφωνία και ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι την Τετάρτη.
Είναι ξεκάθαρο πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει μια τάση προς την αυθάδεια. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ” αυτό τον τρόπο στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα. Είναι απίθανο ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι να αφήσουν τον Βαρουφάκη να εκτελεί κατά βούληση. Ακόμα και πριν από τις συνομιλίες της Δευτέρας, το κλίμα δεν ήταν αισιόδοξο, καθώς αρκετοί δεν εμπιστεύονταν τις ελληνικές υποσχέσεις. Και η προσπάθεια να έρθουν κόντρα η Κομισιόν με το Eurogroup δεν έπιασε. Η Ελλάδα εξάντλησε πολύ νωρίς τις αρχικές καλές προθέσεις της ΕΕ.
Ο Βαρουφάκης ψάχνει για άλλη δουλειά
Ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για νέα δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα. Ποιος ο λόγος να δημοσιεύει πρώτα τις επιθυμίες της κυβέρνησης του στον αμερικανικό Τύπου και μετά να τις παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ως τη μοναδική βάση διαπραγμάτευσης; Μήπως ελπίζει πως θα πείσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναμειχθούν και να ζητήσεις τους Ευρωπαίους να ενωθούν; Ακολουθεί λάθος δρόμο με αυτή την προσέγγιση. Ή, μήπως, ο Βαρουφάκης πιστεύει πως μπορεί να βρει χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ; Αν ναι, καλή τύχη!
Παρά την ανώριμη και ανεύθυνη ικανότητα της νέας κυβέρνησης Τσίπρας για να διαχειριστεί την κρίση, είναι φανερό πως η μάχη της προπαγάνδας έχει αφεθεί σε επαγγελματίες. Με εκφράσεις γεμάτες από αντιθέσεις και λανθασμένα στοιχεία, η Ελλάδα ελπίζει να κερδίσει υποστηρικτές. Πρώτον, το επιχείρημα ήταν ότι η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από τα χρέη της – αν και η επιστροφή αυτή δεν έχει οριστεί να ξεκινήσει μέχρι το 2022. Τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, όπως είπαν – αλλά αυτά έχουν αναβληθεί και είναι αρκετά χαμηλά. Η τρόικα είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία των Ελλήνων συνταξιούχων – στην πραγματικότητα, όμως είναι υπαιτιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο για να αναδιοργανώσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Ο μπαμπούλας και οι ναζί
Ο κύριος ένοχος της ελληνικής μιζέριας, που παίζει το ρόλο του μεγάλου μπαμπούλα, είναι η Γερμανία, με τις ναζιστικές συγκρίσεις και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια από το πολιτικό σκουπιδοτενεκέ. Αλλά η δυσφήμιση του Σόιμπλε δεν είναι σε καμία περίπτωση η μόνη – οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Βαλτικής, και ακόμη οι ομόλογοί τους από την Ιρλανδία και την Ισπανία, χώρες που επίσης είχαν υπομείνει μια κρίση χρέους, έχουν γίνει ιδιαίτερα ασυμβίβαστοι με τις αξιώσεις της Ελλάδας.
Η Αθήνα έχει ζητήσει τίποτα λιγότερο από μια προσωρινή – και το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει οριστεί – χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού της από την ευρωζώνη. Και όλα αυατά δίχως όρους, εγγυήσεις ή συμφωνίες αποπληρωμής. Αυτό μπορεί να είναι η επιθυμία τους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και να αρχίσει να πιστεύει στην προεκλογική ρητορική της. Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup επέμειναν ότι πρέπει να τηρούνται οι υπάρχουσες συμφωνίες, τουλάχιστον το περίγραμμά τους. Από την άλλη, όμως η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτο ακόμα και να μιλήσει για όλα αυτά και ακολουθεί το μόττο: όλα ή τίποτα.
Ποιος φοβάται ένα Grexit;
Τι θα ακολουθήσει όλα αυτά; Ίσως ακόμη ένας γύρος συνομιλιών την Παρασκευή, αλλά μόνο αν οι Έλληνες το ζητήσουν ευγενικά και παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Φαίνεται να παίζουν ρώσικη ρουλέτα με το μέλλον της χώρας τους, εξακολουθούν να επιμένουν ότι η Ευρωομάδα φοβάται ένα Grexit και έτσι θα υποχωρήσουν. Μπορούν, όμως, να κάνουν λάθος με την εν λόγω απειλή που αντισταθμίζεται από το ενόχληση πάνω στην πολιτική στην Ελλάδα. Και τι δίνει στην κυβέρνηση Τσίπρα την εμπιστοσύνη ότι η ΕΚΤ θα είναι πάντα σε ετοιμότητα για να καλύψει τις ελληνικές τράπεζες με τα δάνεια έκτακτης ανάγκης;
Η κρατική πτώχευση, με όλες τις συνέπειές της, έρχεται όλο και πιο κοντά. Προς το παρόν, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Αθήνα θα αλλάξει τακτική ή θα εμμείνει στη στρατηγική του καμικάζι. Το ερώτημα είναι: πότε θα αρχίσουν οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν τι είδους παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση μαζί τους; Deutsche Welle
«Επαναστάτες σε έκσταση» είναι ο τίτλος άρθρου της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει ευγενή ιδανικά και λογικά επιχειρήματα, αλλά η διαπραγματευτική τακτική της στο θέμα του προγράμματος βοήθειας είναι εσφαλμένη. Αντιδρά αδιάφορα και ύπουλα».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για «πόζα, ισχυρογνωμοσύνη και ελλιπή γνώση λεπτομερειών από τους δύο πολιτικούς».
Ελλάδα-Κύπρος
Για «επικίνδυνο σενάριο» κάνει λόγο σε σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η αντιπαράθεση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες του Eurogroup θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολη. «Η αναστάτωση ήταν αναμενόμενη. Το γεγονός ότι ήρθε τόσο γρήγορα όμως, όχι. Οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών των 18 χωρών του ευρώ με τον Έλληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη τελείωσαν μετά από μια ολόκληρη ώρα. Καμία συμφωνία για περαιτέρω οικονομική βοήθεια, καμία συμφωνία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Τίποτα», αναφέρει η αρθρογράφος, η οποία πάντως εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει ένα τελεσίγραφο ανάλογο με αυτό που δόθηκε στην Κύπρο, διότι τότε θα προκαλούσε την αντίδραση εκατομμυρίων ανθρώπων στον ευρωπαϊκό Νότο. «Αυτό το σενάριο έχει σίγουρα εξετασθεί από το Eurogroup και τη γερμανική κυβέρνηση και διαπιστώθηκε ότι είναι επικίνδυνο», σημειώνει και προσθέτει ότι δεν έχει ειπωθεί ακόμη η τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
«Φτάνει τώρα, Έλληνες!»
«Φτάνει τώρα, Έλληνες!» είναι ο τίτλος της Bild, η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν περιμένει να τη διώξουν από την Ευρωζώνη, διώχνει η ίδια τον εαυτό της, και υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πάει καλύτερα χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ. Σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι «η χώρα απειλείται με χρεοκοπία και οι Έλληνες τζογάρουν», ενώ τονίζεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αφήνει το Eurogroup για το θέμα της χώρας του να διαλυθεί και μετά δηλώνει έτοιμος για συμβιβασμό».
Η Ελλάδα διαλύει τις συνομιλίες
«Η Ελλάδα διαλύει τις συνομιλίες στην ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής Handelsblatt. «Το θέμα είναι κάτι περισσότερο από διαδικαστικό. Ο χρόνος για μια λύση μειώνεται συνεχώς, τα περιθώρια για συμβιβασμό στενεύουν όλο και περισσότερο. […] Οι αμφιβολίες για λύση αυξάνονται μετά το τελευταίο επεισόδιο ακόμη περισσότερο. Οι τεχνικές συνομιλίες εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και τους δανειστές το Σαββατοκύριακο δεν έφεραν αποτέλεσμα. Μανιώδη τηλεφωνήματα και εμπιστευτικές συζητήσεις δεν βρήκαν διέξοδο. Οι χρηματαγορές τοποθετούνται για την πιθανότητα ενός σεναρίου Grexit», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία σε άλλο άρθρο της κάνει λόγο για αύξηση του κόστους οποιασδήποτε λύσης και τονίζει ότι η επιλογή μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υπάρχει πια και θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας ύψους άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Ο Βαρουφάκης ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση» τιτλοφορείται δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, η οποία κάνει λόγο για μεγάλη απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε λίστα με συγκεκριμένα μέτρα. «Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα;» είναι ο τίτλος άρθρου στο μπλογκ τής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, στο οποίο τίθεται το εξής ερώτημα: «Γιατί αποσύρθηκε το προσχέδιο του Μοσκοβισί και υπό την πίεση τίνος;». Σε άρθρο της εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Πρόγραμμα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων ψηφοφόρων», επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τηρούν σκληρή στάση και σπρώχνουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο στη γωνία. «Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα. Ένα αδιέξοδο για τον Τσίπρα», γράφει η συντάκτρια.

hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.