Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Αποκλειστική ανταπόκριση από τα Σκόπια: Οι μαθητές στα υπό κατάληψη πανεπιστήμια της ΠΓΔΜ αψηφούν τον ολοκληρωτισμό του Νίκολα Γκρουέφσκι

Οι φοιτητές από την αρχιτεκτονική και σχολή Πολιτικών Μηχανικών του "Αγ Κύριλλος και Μεθόδιος του Πανεπιστήμιου "(UKIM) των Σκοπίων, FYROM, εντάχθηκαν στην" Αυτόνομη Ζώνη », μια μορφή διαμαρτυρίας  καταλήψεων των σχολών σε πείσμα των προσπαθειών από την εθνοκεντρική και αυταρχική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, να επιβάλει τον έλεγχο της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Οι Σχολές Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών,
που θεωρούνται διάσημες λόγω των ισχυρών και προσανατολισμένων στις εξαγωγές  βιομηχανίας κατασκευών της ΠΓΔΜ, ενώνονται με αυτήν την πράξη με τους συναδέλφους τους από τα Τμήματα Φιλοσοφίας και Φιλολογίας του UKIM.
Η τελευταία πράξη της αμφισβήτησης από τους μαθητές των προαναφερθέντων σχολών συνέβη σε ένα πολιτικό πλαίσιο της σοβαρής κυβερνητικής κρίσης. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φοιτητές από το "πανεπιστήμιο στον Αγ. Κλήμη της Αχρίδας "(UKLO) από Bitola / Μοναστήρι, μια πόλη στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ που κατοικείται από Σλάβους και κρυφο-Έλληνες, συμμετείχαν επίσης σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μέσα σε ένα βαρύ χειμώνα, η κυβέρνηση έκοψε την κεντρική θέρμανση τους.  Στα Σκόπια, το βράδυ της Τετάρτης 18-ΙΙ-2015, σύμφωνα με  τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τα οποία είναι φιλοκυβερνητικά), οι μαθητές των Σχολών Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών, στην επιχείρηση παραβίασης να παραβιάσει της με  νόμο εγγυημένης αυτονομίας των πανεπιστημίων, προετοιμάστηκαν για κατάληψη των εγκαταστάσεων των σχολών τους. Η δράση αυτή περιελάμβανε, την δημιουργία τμήματος για τη δωρεά τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και δημιουργικό εργαστήρι, που υποστηρίζεται από φοιτητές καθώς και καθηγητές, μέσω του οποίου αντίθενται στα «καινοτόμα» μέτρα της κυβέρνησης επικρίθηκαν και γελοιοποιούνται.
Αυτή η αντίσταση από φοιτητές στην ΠΓΔΜ είναι μια προσθήκη πολιτικής ανυπακοής εναντίον του κυβερνητικού ολοκληρωτισμού που περιλαμβάνει μια ευρεία συμμαχία των πολιτών που αντιτίθενται στην αυτοκαταστροφική πολιτική ενός από τα πιο διακεκριμένα δικτατορικά καθεστώτα της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.