«Όλοι φοβούνται την Μέρκελ»....όχι όμως η Ελληνική κυβέρνηση....

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel εστιάζει στον κύκλο επαφών του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη. «Όλοι φοβούνται την Μέρκελ», σχολιάζει στον τίτλο του το περιοδικό και επισημαίνει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους ενάντια στη γερμανική πολιτική λιτότητας. Όμως, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στη Ρώμη, είτε στο Παρίσι, η υποδοχή είναι μεν φιλική αλλά
με στάση αναμονής. Εκεί φοβάται κανείς υπερβολικά για να προκαλέσει εκνευρισμό στην καγκελάριο Μέρκελ». Το περιοδικό εκτιμά μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να εξεταστεί αντί ενός κουρέματος η λύση της προσαρμογής των προθεσμιών εξόφλησης των δανείων στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Μία τέτοια πρόταση θεωρείται από πολλούς στις Βρυξέλλες λογική. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χειραγωγήσει την αποπληρωμή εμφανίζοντας ανακριβή στοιχεία για την ανάπτυξη. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι μηχανισμοί ελέγχου της ΕΕ έχουν βελτιωθεί αισθητά».
Η ίδια εφημερίδα, σε σχόλιο στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκτιμά ότι «η καγκελάριος πρέπει τώρα να μείνει πολύ ψύχραιμη». Οι επαφές των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη σχολιάζονται με ένα μείγμα από θαυμασμό και καυστική ειρωνεία, ενώ υπογραμμίζεται η υποχωρητική στάση που φαίνεται να κρατούν ορισμένοι εταίροι της Ελλάδας. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι είναι καλό το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση παρέμεινε ως τώρα συγκρατημένη. «Το Βερολίνο είναι μεν νευρικό. Ωστόσο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ούτε η καγκελάριος ούτε ο υπουργός Οικονομικών της τοποθετήθηκαν δημόσια στις ειδήσεις από την Αθήνα. Και οι δύο αναμένουν να δουν τι σχέδια θα παρουσιάσουν οι Έλληνες. Μέχρι τότε το μήνυμα είναι διατήρηση της πορείας –ειδάλλως ο Βαρουφάκης δεν θα είχε αντάξιο αντίπαλο».

Σχόλια