Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΣΧΕΔΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΩΝ ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΟΥ EUROGROUP – ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΔΥΟ ΚΕΙΜΕΝΑ
Φως σε δύο διαφορετικές φράξιες που ενυπάρχουν εντός Eurogroup, έριξε η χθεσινή (16/02/2015) μάχη των προσχεδίων συμφωνίας, του πρώτου προέλευσης Μοσκοβισί που δεν υιοθέτησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και του δεύτερου άγνωστης (αλλά μάλλον γερμανικής) προέλευσης που τελικά επέλεξε ο πρόεδρος του Eurogroup, με αποτέλεσμα να μην επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα.


της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Ταυτόχρονα όμως η ύπαρξη δύο τόσο διαφορετικών σχεδίων δημιουργεί ερωτηματικά για την πολιτική που επιλέγουν οι εταίροι μας και πού αυτή μπορεί να οδηγήσει.
Είναι αποφασισμένοι για μια ρήξη με την Ελλάδα, ή επιδιώκουν να πιέσουν πολιτικά τη χώρα δημιουργώντας συνθήκες αμφισβήτησης και ρήξης στο εσωτερικό της;
Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, η ρήξη φαινόταν αναπόφευκτη, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών, στη συνέντευξη που παραχώρησαν, έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή για να αιτηθεί η Ελλάδα παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Φαινόταν σαν την ευθύνη της ρήξης να την είχε αποκλειστικά η ελληνική πλευρά.
Το κλίμα αυτό ανέτρεψε ο υπουργός Οικονομικών όταν δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει και ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά αφού θα είχε ήδη υπογράψει την παράταση με βάση ένα προσχέδιο που αρχικά του είχε δώσει ο Επίτροπος Οικονομικών και εκπρόσωπος της Κομισιόν κ.Μοσκοβισί. Θα μπορούσε όπως είπε να υπογράψει οποιαδήποτε στιγμή το αρχικό προσχέδιο όμως αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο κείμενο που μας πήγαινε πίσω μια εβδομάδα και μιλούσε για επέκταση του μνημονίου με μόνο μια νεφελώδη φράση που μιλούσε για κάποια ευελιξία και δεν μπορούσε να το υπογράψει.

Μετά το τέλος της συνέντευξης ανέλαβε το Τwitter και ο αρθρογράφος των Peter Spiegel των FT που αμφισβήτησε την ύπαρξη του προσχεδίου, ενώ η Κομισιόν σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ούτε επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε την ύπαρξή του. Λίγο αργότερο το προσχέδιο όμως δημοσιεύτηκε από τον δημοσιογράφο του βρετανικού channel 4 Paul Mason στο twitter και στο facebook, o οποίος μάλιστα δημοσίευσε δύο διαφορετικά κείμενα υποστηρίζοντας πως είναι προσχέδια που φέρεται να παρουσίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο του Eurgoroup της Δευτέρας. Πρόκειται για το επίμαχο κείμενο Μοσκοβισί που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης, προτού αυτό τροποποιηθεί από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και απορριφθεί από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Με την πρώτη ματιά τα δύο κείμενα μοιάζουν ολόιδια, όμως δεν είναι, αφού στο προσχέδιο που αποσύρθηκε υπάρχουν σημαντικές εκφράσεις που ικανοποιούν τα ελληνικά αιτήματα και θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο. Στο δεύτερο προσχέδιο οι εκφράσεις αυτές έχουν αφαιρεθεί με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μην μπορεί να υπογράψει.

Οι διαφορές των δύο κειμένων
1.Το κείμενο Ντάισελμπλουμ έλεγε:
Καλωσορίζουμε [το γεγονός] ότι σε έναν αριθμό περιοχών οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας».
Στο κείμενο Μοσκοβισί η ίδια φράση διατυπωνόταν ως εξής:
Καλωσορίζουμε [το γεγονός] ότι σε έναν αριθμό περιοχών οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας και μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία».
2. Το κείμενο Ντάισελμπλουμ συνέχιζε:
«Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις».

Στο κείμενο Μοσκοβισί η ίδια φράση διατυπωνόταν ως εξής:
Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα καθώς ξεκινά η εργασία για μια νέα ρύθμιση. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
3. Το κείμενο Ντάισελμπλουμ γράφει:
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία».

Και το κείμενο Μοσκοβισί:
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τυχόν νέα μέτρα θα καλύπτονται χρηματοδοτικά και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.(1) Η σκοπιμότητα των δημοσιονομικών στόχων του 2015 θα εκτιμηθεί με βάση τις εν εξελίξει οικονομικές συνθηκες.

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα παράτασης της υφιστάμενης δανειακής συμφωνίας, παίρνοντας τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία η οποία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των έξι μηνών.
Οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας στο τρέχον πρόγραμμα καθώς ξεκινά η εργασία για μια νέα ρύθμιση. Θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.