Βαρουφάκης: δε θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ το 2015, δε θα μειωθούν συντάξεις, ΕΚΑΣ και μισθοί

Σαφέστατος εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης ο οποίος δήλωσε ότι δε θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ το 2015, δε θα μειωθούν συντάξεις, δε θα περικοπεί το ΕΚΑΣ και δε θα μειωθούν οι μισθοί. 
 Όσο για το ΦΠΑ παραμεθορίου και νησιών ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι
δε θα αυξηθεί.Εξηγήσαμε χθες τις διαφορές των e-mail των Γ.Βαρουφάκη και Γκ.Χαρδούβελη.Κατηγορηματικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον reafm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και να μειωθούν συντάξεις και μισθοί. «Η απάντηση είναι και στα τρία “όχι”», είπε.Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε κάθε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ είπε χαρακτηριστικά:  
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015», χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε τοποθετείται αυτή η αλλαγή.Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν "καταστροφικός" για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. 
"Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα. 
«Όχι σε καμία των περιπτώσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο και μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς. Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ενώ «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ από το 2015», καθώς «είναι ένας απαράδεκτος φόρος», όπως σημείωσε.
«Η ακύρωση αυτών των υφεσιακών μέτρων είναι αυτό που πετύχαμε. Το email Χαρδούβελη καταργείται» σημείωσε ακόμη, χαρακτηρίζοντάς το «ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα». «Εμείς δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε μονομερείς κινήσεις που θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν «βαφτίσαμε» την τρόικα θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Σε καμία των περιπτώσεων: υπάρχει η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ και σε αυτούς τους τρεις θεσμούς είμαστε μέλη. Προφανώς εφόσον χρωστάμε και στους τρεις και είμαστε μέλη η σχέση μας θα συνεχιστεί. Αυτό που εγώ ονομάζω τρόικα είναι το επιτελείο των μεγαλοϋπαλλήλων τεχνοκρατών που σαν μια «συμμορία» έρχονταν στην Αθήνα και επέβαλαν ένα υφεσιακό πρόγραμμα καταστροφικό για την οικονομία. Αυτό τελείωσε. Το να έρχεται μια ομάδα από αυτούς τους τρεις, που δεν έχουν καν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν μαζί μας, αυτό τελείωσε».
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε επίσης πως «η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν η ρήξη αλλά η διαπραγμάτευση, ώστε να έρθουμε σε μια νέα συμφωνία και αυτό το πετύχαμε. Πλέον δεν υπάρχει τρόικα».
Σε ερώτηση για το πότε θα βγούμε από τις αγορές, απάντησε: «Όταν η Ελλάδα έχει λύσει το σύστημα επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση του χρέους».
Ως προς τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε: «έχουμε ήδη πετύχει τον στόχο μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας το 3%, το οποίο θα ήταν καταστροφικό, έχει φύγει από τη συζήτηση. Μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα που θα συνάδει με τις σημερινές συνθήκες. Τα επόμενα χρόνια το πρωτογενές μας πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από το 1,5%».
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες. «Η κυβέρνησή μας δε θα αφήσει τις οικογένειες αυτές να πεταχτούν έξω», υπογράμμισε.
Για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως «είναι ένα πρόγραμμα τετραετίας. Εμείς αυτό που πετύχαμε είναι ένα τετράμηνο σταθεροποίησης και διαπραγμάτευσης».
Σε ερώτηση τέλος για την αντίδραση του Μανώλη Γλέζου, αφού εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμησή του στο πρόσωπό του, παρατήρησε πως «αν μας είχε δοθεί η ευκαιρία να κάτσουμε να μιλήσουμε και να πιούμε έναν καφέ, θα είχε καταλάβει τι πετύχαμε. Αυτό που πετύχαμε θέτει τέρμα στην αυτοματοποιημένη λιτότητα στην Ευρώπη».

Σχόλια