Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Πάρτι παρεμβάσεων απο κυβερνητικά στελέχη στην ΕΛΣΤΑΤ..του υπόδικου Γεωργίου

Παρέμβαση στο έργο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) καταγγέλλει η Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής (ΣΟΕΠ) στην ετήσια έκθεσή της για το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα ότι επιδιώχθηκε από «στελέχη του Δημοσίου» στο τέλος του 2014, προκειμένου να καθυστερήσει η εργασία της αναθεώρησης των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος. Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «αινιγματική» και «αόριστη καταγγελία». 
Οπως αναφέρεται στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής (στην οποία σημειώνεται πως δεν έχει δικαίωμα ψήφου ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ) «η επιτροπή ενημερώθηκε ότι η ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίστηκε κατά το τέλος του 2014 από κάποια στελέχη του Δημοσίου προκειμένου να καθυστερήσει την εισαγωγή αναθεωρήσεων στα στοιχεία ΔΥΕ (σ.σ. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη νέα διαθέσιμα στοιχεία υψηλής ποιότητας». Μάλιστα, η επιτροπή σημειώνει ότι το συμβάν αυτό «είναι πολύ απογοητευτικό» για δύο λόγους: 1. Επιδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα έλλειψη της επίγνωσης της πλήρους απρέπειας της προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ με αυτό τον τρόπο σε αντίθεση με την Αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ. 2. Δείχνει έλλειψη κατανόησης της υποχρέωσης της ΕΛΣΤΑΤ να σέβεται την Αρχή της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας του Κώδικα και να διασφαλίζει σε όλα τα επίπεδα ότι η επιλογή των πηγών και μεθόδων πραγματοποιείται μόνο βάσει στατιστικών κριτηρίων. Παράλληλα, η ΣΟΕΠ προτρέπει την κυβέρνηση «να εγγυάται, να υπερασπίζεται και να προάγει στην κοινωνία την επαγγελματική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να υποστηρίζει την ΕΛΣΤΑΤ στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές στατιστικές και στην υπεράσπισή τους όταν γίνονται προσπάθειες για να υπονομευθεί η αξιοπιστία τους». Μάλιστα, η επιτροπή διατυπώνει την άποψη ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη ως θέμα προτεραιότητας, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλιστεί ότι η ακεραιότητα του Στατιστικού Νόμου προστατεύεται στον ανώτατο βαθμό». Επίσης, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας θητείας του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα του 2015, η Επιτροπή επισημαίνει την «ανάγκη βελτίωσης της διαφάνειας της διαδικασίας διορισμού στη θέση». Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η ΕΛΣΤΑΤ επιτελεί δύσκολο έργο και είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή και ότι «τις αποφάσεις της, τις σεβόμαστε πλήρως». Μάλιστα, προσθέτει ότι «όσες φορές ζητήθηκαν οικονομικά στοιχεία, αυτά δόθηκαν αναλυτικά, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, για το οποίο αφιερώθηκαν στο παρελθόν πολλές εργατοώρες». Και στο πλαίσιο αυτό συμπληρώνει ότι «η οποιαδήποτε καθυστέρηση ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, μακροπρόθεσμα, είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου. Κατόπιν τούτου, θεωρείται αινιγματική η αόριστη καταγγελία για παρέμβαση στελεχών του Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.