Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Η ακτινογραφία της χθεσινής αναμέτρησης δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύει τις δυνάμεις του στο σύνολο των δήμων της Β’ Αθηνών, να χτυπά ποσοστά-ρεκόρ στη Ροδόπη και παράλληλα τη Ν.Δ. να μετρά απώλειες σε δήμους όπως η Κηφισιά (-3,5%) και η Φιλοθέη, όπου από το 51,4% που είχε τον Ιούνιο του ‘12, σήμερα άγγιξε το 38%.
Αντίθετα, άνοδο του ποσοστού της σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες
πέτυχε η Ν.Δ. στη Χίο ενώ πρώτο κόμμα ήρθε στους νομούς Καστοριάς, Θεσπρωτίας, Μεσσηνίας, Σερρών, Εβρου, Λακωνίας, Δράμας, Αρκαδίας, Πιερίας, Αργολίδος, Κιλκίς, Πέλλας, Γρεβενών, Καβάλας.
Μεγάλη βουτιά έκανε στη Ροδόπη (πάνω από 9 μονάδες) και στην Ευρυτανία, όπου έχασε σχεδόν 7,5%. Στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του Ιουνίου ‘12 παρέμεινε στη Β’ Πειραιώς, στο Ηράκλειο, στα Χανιά.
Πτώση 5,5 μονάδων παρουσίασε στην Αρτα, πάνω από 4,5 μονάδες έχασε σε μια περιοχή που παραδοσιακά «βάφεται» γαλάζια στο χάρτη των αποτελεσμάτων, τη Λακωνία, ενώ υποχώρηση 4,4% παρουσίασαν τα ποσοστά της Ν.Δ. στην Αχαΐα και τη Ζάκυνθο. Πάνω από 3% έχασε στη Μεσσηνία, στα Ιωάννινα, στην Κοζάνη, στη Φθιώτιδα και στη Φωκίδα ενώ 3,8% ήταν η μείωσή της στην Καρδίτσα.

Ποσοστό-ρεκόρ απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη αγγίζοντας το φράγμα του 50% όπου σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012 κέρδισε 29,6%. Στο Ηράκλειο συγκέντρωσε 47%, στην Κέρκυρα 45%, στην Αρτα 44,4%, στην Ξάνθη 44%, στο Λασίθι και τη Ζάκυνθο 43%. Στην Ευρυτανία ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολλά χρόνια πήρε την πρώτη θέση από τη Ν.Δ. ανεβάζοντας τη δύναμή του σχεδόν κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες! Τα χαμηλότερα ποσοστά του (ωστόσο πάνω από 25%) κατέγραψε στον Εβρο, στη Λακωνία, στη Δράμα, στις Σέρρες και την Καστοριά
Στις αγροτικές περιοχές η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά «εκτινάχθηκε» κερδίζοντας 10 μονάδες στη Λάρισα, 13 στην Καρδίτσα και 14 στα Τρίκαλα.
Οι γειτονιές της Αττικής έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Στους περισσότερους δήμους του Λεκανοπεδίου η Ν.Δ. συγκράτησε τις δυνάμεις της (σε ορισμένες παρουσίασε υποχώρηση έως δύο ποσοστιαίων μονάδων), αντίθετα όμως ενισχύθηκε εντυπωσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους που παραδοσιακά ανήκαν στη Ν.Δ. Στον Αλιμο κέρδισε 7 μονάδες, πάνω από 6 στο Μαρούσι, στον Αγιο Δημήτριο, στο Αιγάλεω, στον Βύρωνα, στο Γαλάτσι, στη Δάφνη.
Η Ν.Δ. είδε τα ποσοστά της να μειώνονται από 4 έως 5 μονάδες στον Διόνυσο, στον Μαραθώνα, στο Μαρκόπουλο, στο Αγκίστρι.

Επίσης, στην Α’ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. υποχώρησε στη δεύτερη θέση χάνοντας τρεις ποσοστιαίες μονάδες ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε περίπου 6%. Στην Πάτρα ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δέκα μονάδες και η Ν.Δ. έχασε ενώ σημαντική ήταν η πτώση των «γαλάζιων» σε όλους σχεδόν τους δήμους του νομού Αχαΐας. Δεύτερο κόμμα ήρθε η Ν.Δ. και στην Α’ Αθηνών. Στον Βόλο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δέκα μονάδες όπως και στην Καλαμάτα όπου η Ν.Δ. υποχώρησε κατά 3%, διατηρώντας ωστόσο την πρωτιά.
Τα εκλογικά επιτελεία και ειδικά η Λεωφόρος Συγγρού καταγράφει «αντοχές» και απώλειες ενώ το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στους υποψηφίους που θα περάσουν την πόρτα της Βουλής και σε στελέχη που μετά από πολλά χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου θα μείνουν εκτός…


Σχόλια