Ήρθε πλέον η ώρα...



Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (βράδυ Παρασκευής 26 Δεκεμβρίου) ο κ. πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη προβεί στο δεύτερό του διάγγελμα, τα σενάρια για την εκλογή ή όχι Προέδρου της Δημοκρατίας φτάνουν πλέον για να γεμίσουν αρκετές σελίδες ενός μικρού μυθιστορήματος,
και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της «έρημης» χώρας εξακολουθούν να ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Παράλληλα, κορυφαία ξένα μέσα ενημέρωσης, στέλνουν καθημερινά ρεπορτάζ για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, προκαλώντας ίσως σε κάποιους έντονη απορία, αναμεμειγμένη με μία αίσθηση έκπληξης για το … πόσο τελικά η μικρή μας χώρα μπορεί να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές ή και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.
«Τρόμος στις αγορές» αναφέρει το Business Week, “αστάθεια στην Ελλάδα» το CNBC, για «ελληνικό δράμα» και «πηγή ανησυχίας» κάνει λόγο το Bloomberg, «ανησυχίες ότι η χώρα προσεγγίζει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές» και «παρατεταμένη αστάθεια» επικαλείται το Associated Press, ενώ τα σενάρια για νέο … Grexit κάνουν πάλι την εμφάνισή τους σε κάθε ευκαιρία !
Γιατί λοιπόν αυτός ο «ορυμαγδός» ενημέρωσης ; Γιατί αυτό το διεθνές ενδιαφέρον ; Τι άραγε μπορεί να προκληθεί από ένα … «εκλογικό ατύχημα» όπως έχουν αποκαλέσει τη δημοκρατική αυτή διαδικασία, «πηγές» από τις Βρυξέλλες ;
Θα ήταν άραγε παρακινδυνευμένο, συνομωσιολογικό ή ότι άλλο να υποθέσει κανείς ότι, ίσως όπως ακριβώς και στη χώρα μας, κάποια από τα κεντρικά – γνωστά διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν στην κοινή γνώμη των χωρών τους, τις απόψεις των … μετόχων τους ;
Άλλωστε, πώς αλλιώς μπορεί να εδραιωθεί η άποψη ότι οι Έλληνες είναι «τεμπέληδες», «διεφθαρμένοι», «απατεώνες» και -συν τοις άλλοις- δε θέλουν να πληρώσουν και τα δάνεια που έχουν πάρει (που τους έχουμε δώσει σκέφτονται αλλά …) ;!
Ίσως ναι, ίσως πάλι και όχι …
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι, τα ίδια συμφέροντα, οι ίδιοι μέτοχοι ή όχι, τόσο του εξωτερικού, όσο και της χώρας μας, «κινδυνεύουν» από μία πιθανή αλλαγή νοοτροπίας, μία αλλαγή της οπτικής των πραγμάτων στην Ελλάδα.
Και, κυρίως, κινδυνεύουν από μία εθνική ομοψυχία που είναι πιθανό να προκύψει μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.
Κινδυνεύουν να «χάσουν το παιχνίδι» το οποίο γνωρίζουν καλά και ήταν συνηθισμένοι να έχουν «το πάνω χέρι». Αυτό της δοσοληψίας και της αρπαχτής. Των δημοσίων συμβάσεων με αδιαφανείς ή φωτογραφικούς όρους. Του ρουσφετιού και της δωροδοκίας. Των εμβασμάτων αφορολόγητου χρήματος σε τράπεζες του εξωτερικού και της ίδρυσης εταιριών σε φορολογικούς παραδείσους, ή ότι άλλο.
Κι αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους πολύ καλούς λόγους, για να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, παρά τις παρανοϊκές κραυγές για τις τράπεζες που θα «κλείσουν τα ATM τους» και μια νέα «Μικρασιατική καταστροφή» (!!) εκπροσώπων της κυβέρνησης.
Ήρθε πλέον η ώρα, να «μιλήσουν» επιτέλους και πάλι οι πολίτες.
Τσακίρης Α. Γιώργος

Σχόλια