Ερντογάν : Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, στα αποθέματα φυσικού αερίου του νησιού

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε την Τετάρτη για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου του νησιού, ώσπου να συμφωνηθεί μια δίκαιη κατανομή των πόρων με την ελληνική-κυπριακή κυβέρνηση.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα να σταματήσουν..

οι δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας κοντά στο νησί.
"Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να μείνει έξω από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο", είπε σε μια διεύθυνση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εορτασμού του 60ού έτους της τουρκικής Petroleum Corporation.
«Το ερευνητικό μας σκάφος τώρα συνεχίζει τις δραστηριότητές γεώτρησης. Εμείς θα είμαστε εκεί για όσο διάστημα η ελληνική κυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα συνεχίζουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας για το θέμα», πρόσθεσε.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της ελληνικής κυπριακής διοίκησης επαναλαμβάνεται μετά από μια διετή παύση, τον Φεβρουάριο του 2013.

Υπογραμμίζοντας το ρόλο των διπλωματικών προσπαθειών της Τουρκίας στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και τη βόρεια ιρακινή κουρδική αυτόνομη διοίκηση, σχετικά με τα έσοδα από το πετρέλαιο, ο Ερντογάν είπε:. «Έχουμε ακριβώς την ίδια αντίληψη για το νησί της Κύπρου. Ελπίζω ότι η επιτυχία της ενεργειακής μας διπλωματίας με το Ιράκ θα επαναληφθεί στην Κύπρο. "
Το ιρακινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης σε σχέση με την κατανομή των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δυνατότητα εξαγωγής των 300.000 βαρελιών ανά ημέρα από τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να "ρίξει" το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, υπέρ ενός σχεδίου για την κατασκευή ενός αγωγού που θα διασχίζει την Τουρκία για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του την 1η Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν είπε: «Φτάσαμε σε μια προκαταρκτική, μη νομικά δεσμευτική συμφωνία, και σύμφωνα με αυτή το σχέδιο του South Stream θα μπορούσε να μπει στο αρχείο... Ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι μπορεί να αλλάξει το όνομά του αγωγού σε Turkish Stream. ".

Σχόλια