Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος...πέρα απ το ψωμί κι αλάτι...

Μιλώντας ο κ. Σόιμπλε στους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει δύσκολα χρόνια, ότι οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν μεγάλες προόδους και ότι οικονομικά όσον αφορά τους δημοσιονομικούς δείκτες η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ότι θα περίμεναν οι περισσότεροι. «Αυτό αποδεικνύει ότι η πορεία της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων υπήρξε σωστή,
ήταν ένας επώδυνος δρόμος για τον ελληνικό λαό, αλλά αξίζει», είπε χαρακτηριστικά. Σε σχέση με το ελληνικό αίτημα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος κατά δύο μήνες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το στηρίζει ώστε «να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα». Παράλληλα όμως κατέστησε σαφές, ότι από επιτυχή κατάληξη του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλες οι επακόλουθες ρυθμίσεις. Συζητήσαμε ήδη στο Eurogroup ότι μετά από μια επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε για μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Αλλά αυτό θα είναι το βήμα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες τις Deutsche Welle το αίτημα της Ελλάδας για δίμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος έχει προωθηθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στη βουλή. Εφόσον η Επιτροπή Προϋπολογισμού δώσει το πράσινο φως την ερχόμενη Τετάρτη (17.12), την Πέμπτη το θέμα της παράτασης θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Η υπερψήφιση του ελληνικού αιτήματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Να ξεπεραστεί η πολιτική αβεβαιότητα

Απαραίτητη προυπόθεση η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι στην Ελλάδα χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά κυρίως στις προσπάθειες της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας επιτεύχθηκαν πρωτογενές πλεόνασμα, θετικός ρυθμός ανάπτυξης και ένα στέρεο τραπεζικό σύστημα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεραστεί η πολιτική αβεβαιότητα. «Υπάρχει το μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα. Γι αυτό, όπως γνωρίζει ο κ. Σόιμπλε, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό, να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας, 18 μήνες, μέχρι το τέλος της βουλευτικής θητείας, προκειμένου να φροντίσουμε να απογειωθεί η ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος
Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά τις συνομιλίες ο κ. Βενιζέλος τόνισε τη σημασία, παράλληλα με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, να συνεχίσουν τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών τις διαπραγματεύσεις τόσο για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος όσο και για το διάδοχο πρόγραμμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής αλλά και την ελάφρυνση του χρέους. Αναφορικά με τις υπόλοιπες δόσεις του ΔΝΤ ως το 2016 η ελληνική πλευρά εισηγήθηκε την μετατροπή αυτού του προγράμματος σε προληπτικό, καθώς η παρουσία του βοηθά ώστε να πέσουν οι τόκοι. Δεν είναι γνωστό αν αυτή η πρόταση βρήκε σύμφωνη τη γερμανική πλευρά. Πάντως σε ότι αφορά το πρόγραμμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ο κ. Σόιμπλε επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σχόλια